AcasăActualitateSocialCONTROALE ANPC - In scolile din Maramures, cornurile nu au respectat cantiatea...

CONTROALE ANPC – In scolile din Maramures, cornurile nu au respectat cantiatea neta impusa! Producatorul a fost amendat!

spot_img

DISTRIBUIȚI

In perioada 17 septembrie – 21 decembrie 2012 comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul de aplicare a prevederilor legale privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal si elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli.

Bogdan Cristian Nica, presedinte ANPC: ” ANPC acorda o atentie deosebita si permanenta pentru verificarea implementarii programelor guvernamentale in scoli si gradinite. Astfel, ori de cate ori constatam incalcari ale legii, luam rapid masurile legale astfel incat sanatatea copiilor nostri sa nu aiba de suferit, iar cazuri de produse necorespunzatoare calitativ, in afara datei limita de consum sau nedistribuite la timp sa fie din ce in ce mai putine”.

Concluzii:
– controlul a cuprins 1.218 actiuni de verificare si control (747 scoli, 427 gradinite, 29 producatori si 15 distribuitori);
– au fost oprite definitiv de la distributie 590 kg produse lactate si de panificatie, în valoare de aproximativ 650 lei, care erau improprii consumului;
– au fost oprite temporar de la distributie 17.474 kg de produse, in valoare de aproximativ 52.100 lei, pana la remedierea deficientelor constatate;
– pentru deficientele constatate au fost aplicate 20 de sanctiuni contraventionale constand in 10 amenzi contraventionale insumand 96.000 lei si 10 avertismente.

Astfel:

Jud. Brasov – producator din jud. Prahova – amenda de 30.000 lei pentru distribuirea de lapte cu parametri calitativi necorespunzatori, conditii de depozitare neadecvate si distribuirea de cornuri vechi, lipsite de ambalaje partial deteriorate, neetanse.
Jud. Galati – producator din jud. Braila – o parte din lapte era infestat la exterior cu larve datorita unor scurgeri provenite din ambalaje partial deteriorate, neetanse.
Jud. Giurgiu – producator din jud. Suceava si depozit din jud.Giurgiu – amenda de 3.000 lei pentru deficiente de ambalare si depozitare care au condus la neetanseitati si scurgeri de continut cu dezvoltare de mucegai.
Jud Maramures – producator din jud. Maramures- amenda de 3.000 lei pentru fabricarea si distribuirea de cornuri ce nu respectau cantitatea neta impusa si declarata.
Jud. Mures – producator din jud. Mures – amenda de 3.000 lei pentru fabricarea si distribuirea de cornuri cu deficiente de etichetare, cu grade diferite de prospetime.
Jud. Sibiu – producator din jud. Gorj – amenda de 7.000 lei pentru livrarea de covrigi pentru mai multe zile, a caror data limita de consum expira inaintea ultimului termen de distributie; covrigi cu pete de mucegai, cornuri si covrigi cu etichetare incompleta.
Jud. Valcea – producator din jud. Arges – amenda de 30.000 lei pentru distribuirea de cornuri partial mucegaite

Abateri constatate:

1. Neincadrarea in data limita de consum reglementata sau inscriptionata
– Jud. Sibiu – covrigii distribuiti elevilor pana in data de 31.10.2012 inclusiv, insa data limita de consum inscrisa pe ambalaj era 30.10.2012. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 3.000 lei.

2. Distribuirea de produse neconforme calitativ
– In jud. Brasov a fost primita o reclamatie referitoare la calitatea necorespunzatoare a laptelui produs in jud. Prahova, distribuit la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” din Brasov. S-au prelevat esantioane din lotul respectiv, iar in urma analizarii in laborator s-a constatat ca parametrul aciditate era depasit, precum si faptul ca laptele avea miros intepator, gust acrisor-amar, fiind impropriu consumului uman. Pentru abaterile constatate s-a aplicat sanctiunea contraventionala in valoare de 20.000 lei si oprirea temporara de la distributie a alimentelor aflate in depozit, pana la efectuarea analizelor de conformitate.

– Jud. Brasov – cornurile fabricate si distribuite din jud. Prahova nu aveau prospetimea specifica unui produs fabricat de maximum 48 ore, iar o parte din ambalaje erau deteriorate, neetanse. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda in valoare de 10.000 lei.

– In jud. Maramures a fost primita o sesizare cu privire la nerespectarea cantitatii nete impuse si declarate pentru cornurile fabricate in judet, distribuite la Liceul Teoretic Petrova. In urma prelevarii de probe si analizarii s-a constatat ca niciunul din cele 5 cornuri prelevate nu se incadra in limitele de greutate reglementate. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda in valoare de 3.000 lei.

– Jud. Galati- laptele produs in jud. Suceava prezenta viermi pe suprafata exterioara a cutiilor individuale, precum si pe peretii ambalajului colectiv, din cauza laptelui scurs dintr-una sau mai multe cutii deteriorate, neetanse. Aceeasi abatere s-a constatat in data de 18.10.2012 si la Scolile Generale din comunele Rediu si Slivna, jud. Galati, pentru laptele distribuit de acelasi operator economic. De fiecare data au fost oprite definitiv de la distributie si distruse produsele din loturile infestate, iar operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 20.000 lei.

– Jud. Giurgiu – in urma controlului s-a constatat existenta mai multor cutii cu lapte deteriorate, care prezentau scurgeri de continut, fapt ce a condus la dezvoltarea mucegaiului pe suprafata ambalajelor individuale si colective. S-a oprit distribuirea produselor pana la efectuarea sortarii si eliminarea ambalajelor deteriorate sau infestate, iar operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 3.000 lei. Aceeasi deficienta s-a constatat si in judetele Harghita si Galati, fapt pentru care a fost luata masura confectionarii ambalajelor colective dintr-un carton mai gros, de calitate superioara si a formarii unor paleti cu o inaltime mai mica. – Jud. Mures – au fost gasite cornuri vechi, cu miez si coaja de consistenta tare.

– Jud. Sibiu – in urma unei sesizari s-au găsit covrigi care prezentau pete de mucegai si posibile urme de rozatoare.

– Jud. Tulcea – ca urmare a unei reclamatii referitoare la calitatea necorespunzatoare a laptelui semidegresat UHT, distribuit la Scoala din Murighiol, in colaborare cu DSVSA Tulcea, au fost prelevate si analizate probe. Laptele avea gust amar si era impropriu consumului uman. Din punct de vedere fizico-chimic si microbiologic nu s-au constatat neconformitati. Pentru deficienţa constatată a fost stabilită măsura de oprire definitivă de la distribuţie a cantităţii de 36 litri / 117 lei, iar operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu avertisment.

– Jud. Valcea – o parte din cornurile distribuite de un operator economic din Arges erau mucegaite. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 30.000 lei.

3. Nerespectarea graficului de livrare

– Jud. Arges – in ultima saptamana a semestrului scolar din 2012, operatorul economic nu a mai distribuit produse lactate in scolile din Sectorul 6, motivand ca este in imposibilitatea de a onora contractul incheiat.

– Jud. Alba – in perioada 01-04.10.2012 nu au fost distribuite produse de panificatie la scoala din comuna Fenes, de catre un operator economic din jud. Gorj, iar in data de 15.10.2012, acelasi operator economic a livrat cornurile la Liceul Avram Iancu din Zlatna dupa orele de program.

4. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si pastrare

– Jud. Mures – utilajele frigorifice existente erau insuficiente pentru pastrarea produselor lactate.

– Jud. Suceava, Sibiu si Mures – nu exista un spatiu separat, special amenajat pentru receptionarea si pastrarea produselor alimentare pana la distribuirea acestora catre elevi. 5. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare si ambalare

– Jud. Cluj – cornurile aveau scris pe ambalaj atat „A se consuma de preferinta inainte de …”, cat si „Termen de valabilitate 48 ore” creandu-se confuzie cu privire la modul de interpretare al datei inscriptionate. In urma extinderii controlului la producator, s-au constatat si alte abateri: faina cu urme evidente de rozatoare, mijloacele de masura si control ce nu erau verificate metrologic, conditii de depozitare necorespunzatoare, lipsa dotarilor obligatorii etc. Intrucat operatorul declarase oficial starea de insolventa, s-a aplicat doar sanctionarea cu avertisment, insa a fost instiintat Consiliul Judetean Cluj in vederea rezilierii contractului si efectuarea demersurilor necesare desemnarii unui alt producator.

– Jud. Mures a distribuit in unitati de invatamant cornuri din productia proprie pe al carui ambalaj nu era inscrisa mentiunea obligatorie „Produs distribuit gratuit conform OG NR. 96/2002. Este interzisa comercializarea!”. Operatorul economic a fost amendat cu 3.000 lei.

– Jud. Prahova – s-a constatat ca data limita de consum inscrisa pe ambalajul cornurilor fabricate era ilizibila datorita unor probleme tehnice de marcare, iar operatorul economic a fost sanctionat cu avertisment.

– Jud. Sibiu – cornurile si covrigii fabricati in jud. Gorj aveau inscrisa pe eticheta doar data limita de consum, lipsind celelalte informatii obligatorii: denumirea produsului, cantitatea neta, lista ingredientelor, conditiile de depozitare, numele si adresa producatorului/distribuitorului, avertismentul obligatoriu referitor la faptul ca produsul este gratuit si este interzisa comercializarea. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 4.000 lei.

6. Alte abateri – Jud. Sibiu – s-a constatat lipsa documentelor de receptie a produselor din cadrul programului „cornul si laptele”.
– Jud. Arges – distribuirea produselor din cadrul programului „cornul si laptele” a inceput in luna noiembrie 2012, contractul cu Consiliul Judetean fiind incheiat abia in luna octombrie 2012.
– In primul semestru al anului scolar 2012-2013, în jud. Ilfov si Teleorman nu s-au distribuit deloc produse lactate si produse de panificatie si nici mere, iar in judetele Alba, Arges, Bistrita Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Galati, Gorj, Harghita, Neamt, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vaslui, Valcea si in municipiul Bucuresti (cu excepţia Sectorului 2) nu s-au distribuit deloc mere.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA