CENTENARUL UNIRII Noi afirmaţii grave ale lui Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Acesta spune că în anul Centenarului CNMT sărbătoreşte anul autodeterminării naţionale maghiare şi îşi va organiza programul corespunzător.
Potrivit preşedintelui CNMT, anunţul privind anul autodeterminării este ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional din Transilvania, condus de István Apáthy, organizaţie pe care CNMT o consideră predecesor de drept. László Tőkés a spus că românilor care serbează centenarul unirii Transilvaniei cu România li se cuvine respect, însă trebuie admis că maghiarii din Transilvania nu au motiv de sărbătoare, deoarece ei „nu se pot simţi acasă în patria lor”.
Europarlamentarul este de părere că atât pentru români, cât şi pentru maghiari cel mai mare cadou cu ocazia centenarului ar fi sfârşitul postcomunismului, continuarea schimbării de regim şi, totodată, schimbarea de regim în domeniul politicilor privind minorităţile. László Tőkés a catalogat drept pozitiv faptul că Parchetul Militar a anunţat în decembrie că momentul 1989 a fost o lovitură de stat în România. Tőkés a adăugat că şi el a fost audiat de către procurori în legătură cu evenimentele din 1989, prilej cu care a declarat în faţa procurorilor că, după revolta populară din Timişoara, la Bucureşti a urmat o lovitură de stat. László Tőkés consideră de bun augur că ceea ce el ştia de mult a fost confirmat de procuratură.
Europarlamentarul şi-a exprimat speranţa că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) nu va asista la „guvernarea antidemocratică şi coruptă” a Partidului Social Democrat (PSD) şi a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi nu va legitimiza PSD, al cărui preşedinte de onoare este Ion Iliescu, personajul principal al loviturii de stat din 1989.
László Tőkés a salutat proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, depus în decembrie la Parlamentul României de către József Kulcsár-Terza, parlamentarul Partidului Civic Maghiar (PCM), şi a catalogat drept ruşinos că nici parlamentarii UDMR, nici preşedintele PCM, deputatul Zsolt Biró, nu au participat la depunerea iniţiativei legislative.
La sfârşitul conferinţei de presă, László Tőkés şi colaboratorii săi au semnat Iniţiativa cetăţenească europeană Minority SafePack. Europarlamentarul a subliniat importanţa acestui demers şi a alegerilor paramentare din Ungaria pentru politicile privind naţiunea maghiară.