Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş şi-a desfăşurat activitatea în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv în baza ordinului prefectului nr.144 din 31 octombrie 2011. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost reorganizat într-o nouă componenţă, prin ordinul prefectului nr. 80 din data de 1 iunie 2012. Pe parcursul anului trecut, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş s-a întrunit în două şedinţe ordinare şi cinci şedinţe extraordinare. Au fost adoptate 5 hotărâri în care s-au stabilit măsuri, sarcini şi termene pentru fiecare comitet local pentru situaţii de urgenţă, respectiv şefii grupurilor de suport tehnic.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat: Planul de măsuri pentru perioada de vară, pentru perioada de caniculă şi secetă hidrologică; Planul de măsuri pentru sezonul rece şi Planul de activităţi pe anul 2013.
Au fost luate măsurile specifice de prevenire a producerii inundaţiilor pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, conform solicitării Centrului Operaţional al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, în primăvara şi toamna anului trecut s-a procedat la verificarea stării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit şi la videoconferinţele organizate de Guvernul României şi Ministerul Afacerilor Interne. Conform ordinelor şi dispoziţiilor primite au fost dispuse măsuri care au vizat: verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari; centralizarea mijloacelor şi utilajelor de intervenţie existente la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă; identificarea persoanelor fără adăpost şi asigurarea de către CLSU a spaţiilor de cazare; actualizarea comandamentelor locale de iarnă.
S-a reamintit preşedinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă procedura şi semnificaţia codurilor de avertizare hidrometeorologice, respectiv atribuţiile care le revin în conformitate cu manualul de urgenţă al primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă.
Anul trecut s-au primit în scopul prevenirii şi limitării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase 48 mesaje de avertizare/atenţionare COD GALBEN; 3 mesaje atenţionare/avertizare COD PORTOCALIU şi 26 de informări meteorologice. Prin Centrul Operaţional au fost transmise comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi agenţii economici care prin specificul activităţii desfăşurate constituie factori de risc cu potenţial generator pentru situaţii de urgenţă 15.283 mesaje de avertizare hidrometeorologică.
Pagube materiale de 21.488.765,6 lei
Fenomenele meteorologice periculoase au afectat 11 unităţi administrativ-teritoriale în anul 2012, oraşul Ulmeni, respectiv comunele Coroieni, Mireşu Mare, Bistra, Suciu de Sus, Moisei, Rona de Sus, Cicârlău, Copalnic Mănăştur, Boiu Mare şi Poienile de Sub Munte. Valoarea totală pagubelor produse a fost de 21.488.765,6 lei.
Ninsorile abundente din luna februarie au produs pagube în valoare de 128.665 lei, în comuna Coroieni (prăbuşire acoperiş casă), respectiv Mireşu Mare (distrugere solarii).
Precipitaţiile mixte din lunile martie şi aprilie au contribuit la producerea unei alunecări de teren în comuna Coroieni, fiind afectată curtea şcolii, reactivarea alunecării de teren în localitatea Chelinţa şi eroziunea DJ 185, în localitatea Bistra, pagubele fiind în valoare de 16.011.200.
Luna iunie s-a caracterizat prin precipitaţii abundente. S-au produs inundaţii ce au afectat localităţile Coroieni, Suciu de Sus, Rona de Sus, Moisei, Cicârlău, Boiu Mare, Copalnic Mănăştur, iar la Chelinţa pe fondul precipitaţiilor s-a reactivat alunecarea de teren. Comisiile de specialitate au evaluat pagubele produse la valoarea de 5.220.900,6 lei.
În luna iulie valoarea pagubelor a fost de 128.000 lei ( au fost afectate de inundaţii comuna Poienile de Sub Munte, iar un obiectiv din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş prăbuşirea unui zid de sprijin amplasat pe Valea Neagră, municipiul Baia Mare).
Maramureşul s-a confruntat în anul 2012 cu inundaţii şi vijelii (comuna Coroieni şi Suciu de Sus); alunecări de teren ( localităţile :Chelinţa, Finteuşu Mare, Baia Sprie); incendii de vegetaţie forestieră în Munţii Gutâi (Creasta Cocoşului) Munţii Maramureşului (Borşa) şi Munţii Rodnei (Moisei, Săcel); două explozii cu victime la Sighetu Marmaţiei; o explozie la un cămin de gaz, pe raza municipiului Baia Mare; respectiv decesul a cinci persoane care au intrat într-un punct de lucru la Exploatării Miniere Săsar de pe Valea Borcutului (Galeria Borzaş).
La producerea situaţiilor de urgenţă au fost alarmate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipe de specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi al Grupurilor de Suport Tehnic s-au deplasat în teren pentru gestionarea şi intervenţia operativă. Pe perioadele de caniculă s-a asigurat transportul şi distribuirea de apă menajeră populaţiei şi agenţilor economici.
În anul 2012 au fost întocmite şi transmise Ministerului Afacerilor Interne patru Rapoarte de sinteză privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale din judeţul Maramureş. De asemenea, au fost iniţiate trei proiecte de Hotărâre de Guvern pentru solicitarea de resurse financiare din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului României pentru consolidarea terenurilor afectate de alunecare la Chelinţa şi Finteuşu Mare, respectiv reabilitarea DJ 185, la Bistra. Deocamdată nu s-au alocat sume, dar vom continua demersurile la nivel central.
Informările, avertizările hidrometeorologice, respectiv atenţionările de producere a fenomenelor periculoase imediate (183 de informări), situaţia viabilităţii drumurilor publice, condiţiile de trafic şi recomandările adresate cetăţenilor au fost transmise cu sprijinul reprezentanţilor mass-media din judeţ şi din presa naţională. De asemenea, am beneficiat şi de suportul jurnaliştilor independenţi.
Evenimentele produse de fenomenele meteorologice periculoase, intervenţiile şi măsurile dispuse de conducerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea eliminării efectelor negative au fost transmise opiniei publice, prin realizare a 132 de comunicate de presă.
Rezultatele generale înregistrate pe anul 2012 în activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă relevă faptul că acesta şi-a îndeplinit responsabilităţile ce îi revin, acţionând operativ şi respectând întocmai prevederile legislaţiei în vigoare.
După alegerile locale din 10 iunie au fost reorganizate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, la nivelul celor 76 de unităţi administrativ-teritoriale. Colaborarea cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă a fost bună, preşedinţii acestora acţionând prompt pentru punerea în aplicare a hotărârilor adoptate de comitetul judeţean şi intervenind eficient în scopul limitării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase sau la producerea unor situaţii de urgenţă.
Mulţumesc membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi specialiştilor din Grupurile de Suport Tehnic pentru buna colaborare şi pentru sprijinul acordat pe tot parcursul derulării evenimentelor din acest an. Transmitem mulţumiri şi reprezentanţilor mass-media pentru sprijinul acordat în diseminarea informaţiilor în perioadele de avertizări meteorologice sau la producerea situaţiilor de urgenţă.