Craciunul pe stil vechi este sarbatorit in Maramures de peste mii de etnici ucraineni, adica de mai mult de jumatate din cati sunt inregistrati in Romania. Gospodinele au muncit toata ziua, insa nici barbatii lor nu au stat. Femeile au muncit de buna dimineata pentru ca in seara de Ajun sa poata pune pe masa sapte feluri de mancare, toate de post, iar a doua zi sa isi poata ospata colindatorii cu carnati, toba si caltabosi.
Micutii sunt primiti cu mere, nuci si colac si bani. Ei sunt poftiti in casa sa se aseze la masa. Nimeni insa nu se gandeste sa manance ceva ce nu este de post. Sunt nu mai putin de 12 feluri diferite de mancare cu ciuperci, cu fasole sau cu prune. Tot pentru a avea sanatate in familie barbatul casei pune fan intr-un colt al mesei si o paine proapat scoasa din cupor.
Colindatorii vin apoi in valuri, primii fiind copiii care vestesc Nasterea Domnului, locul lor fiind luat spre orele tarzii din noapte de catre grupurile de flacai si fete. In Maramures comunitatile de ucraineana traiesc pe vaile Viseului, Tisei si Ruscovei. Ei vor sarbatorii Anul Nou saptamana viitoare.