Ieri, 10 noiembrie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Maramureş au depistat pe raza localităţii Baia Mare un autovehicul semnalat de autorităţile judiciare din Italia ca fiind furat. Datele de identificare ale autovehiculului figurează pe canalul internaţional de comunicare SINS SCHENGEN, acesta fiind urmărit din anul 2008. Până la finalizarea cercetărilor, conform procedurilor, autovehiculul a fost indisponibilizat la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, iar faţă de persoana în posesia căreia a fost găsită maşina se efectuează verificări pentru a se stabili modalitatea de dobândire a acesteia.
Pentru depistarea autoturismului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Informaţii despre Biroul SIRENE:
Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al I.G.P.R. a fost inaugurat la data de 16 septembrie 2010.
Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/24 h, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Inspectoratului General pentru Imigrări etc..
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.
România s-a conectat la SIS în octombrie 2010, prin intermediul SISone4ALL, o soluţie tehnică intermediară dezvoltată de Portugalia. Cu ocazia vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE din decembrie 2010, experţii europeni au concluzionat că România respectă standardele Schengen pentru utilizarea SIS.
De la data de 9 aprilie 2013, autorităţile române sunt conectate la Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). Astfel, acest sistem a devenit funcţional şi în România la fel ca şi în cele 26 de state membre Schengen, fiind utilizat în activitatea zilnică a autorităţilor de aplicare a legii.