Bebeluşii care s-au născut prematur şi care acum se află sub atenta supraveghere a medicilor de la Spitalul Judeţean Baia Mare, dar si mamicile acestora, au avut partea aseara de un concert de muzică clasică. Muzica compozitorilor Beethoven, Carl Stamitz sau Cantecul de leaga al lui Johhannes Brahms au rasunat pe sectia de Nenonatologie, in salonul nascutilor prematur. Reactiile micutilor in material.
Elevii Liceului de Arta din Baia Mare au preluat ideea unor americani si au pus-o in practica la Spitalul Judetean Baia Mare. Prima data evenimentul s-a desfasurat intr-un cadru restrains. Acum insa evenimentul a putut fi filmat si fotografiat de jurnalisti din intreg judetul Maramures. „Eu cred ca i-a placut ce a auzit aici. A dat din manute, semn ca s-a simtit bine” a spus o mamica. Liniste au fost si doua fetite gemene nascute de cateva zile. Niciun sunet nu au scos, doar au ascultat atente. Nu acelasi lucru il putem spune despre un bebelus nascut prematur de o mama in varsta de 13 ani. „Ii este foame!” au spus medicii. De altfel, acestia sustin ca ca micutii se linistesc in momentul in care aud sunetele instrumentelor.
Cei care au cântat pentru micuţii născuţi prematur sunt elevi ai Liceului de Artă Baia Mare. Acestia s-au declarat încântaţi să vină în sprijinul unor copii inocenţi şi chiar şi-au pregătit cu grijă repertoriul pe care l-au interpretat.
Cine au fost interpretii
Ioan Sabo – clasa a VI-a A, anul III la oboi – a interpretat Romanta de L.van Beethoven; clasa profesorului Sabo Marian;
Razvan Duda – clasa a VIII-a A, anul IV la clarinet; a interpretat un fragment din Concertul nr. 3 de Carl Stamitz; clasa profesorului Sabo Marian;
Raluca Pintoi – clasa a XI-a, anul IX la vioara; a interpretat – Serenada de Toselli; clasa profesorului Marc Marcel;
Stefan Szekely – clasa a XII-a A, anul VIII la flaut; a intepretat – Cantec de leagan de Johhannes Brahms; clasa profesorului Katoka Felix.
„Ne-am simtit minunat sa putem ajuta si cred ca s-au bucurat si bebelusii. Mie mi-a placut baietelul asta. A fost atat de atent” a spus Stefan Szekely, interpret flaut.
“Din partea celor de la Liceul de Arta a venit ideea si a mai fost un concert in urma cu cateva luni. Noua ne-a placut si mamelor si copiilor, ca nu au plans cat a fost concertul, doar dupa aceia. Noi credem ca are un efect bun asupra copiilor. Este ceva care te unge la suflet” a declarat dr. Laura Veronescu, sef Sectie Neunatologie a Spitalului Judetean Baia Mare.
“Nu este o ideea originala, este copiata. Niste cercetari americani au facut un experiment cu 272 de copii si se pare ca a dat rezultatele scontate in sensul ca terapia prin muzica este benefica copiilor nascuti prematuri in sensul ca le regleaza problemele cu somnul si problemele cu alimentatia. Dorim sa permanentizam acest gen de terapie prin muzica printr-o colaborare parteneriat cu Liceul de Arta. Si noi consideram ca a avut si are efecte benefice asupra sanatatii micutilor. De ce muzica clasica? Pentru ca sunetele muzicii clasice sunt cele mai aproape de zgomotele auzite de copil in viata intrauterina” a declarat ec. Sorina Pintea, manager Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare.
Concertul s-a desfasurat pe sectia de Neunatologie a Spitalului Judetean Baia Mare chiar in salon nascuti prematur.