AcasăberzmudeGuvernul Ponta investește în Maramureș!

Guvernul Ponta investește în Maramureș!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Joi, 23 octombrie 2014, zi extrem de importantă pentru o serie de comunități maramureșene. Nu mai puțin de opt administrații publice au convocat, pe parcursul zilei, ședințe extraordinare de Consiliu Local, pentru a-și suplimenta fondul de cheltuieli cu bani trimiși în localitățile pe care le păstoresc de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Este vorba despre Seini, Tăuții Măgherăuș, Recea, Satulung, Șomcuta Mare, Valea Chioarului, Boiu Mare și Borșa. Ministerul condus de Liviu Dragnea, alături de Guvernul Ponta și-au îndreptat, în sfârșit, fața spre nord-vestul României, respectiv și spre Maramureș. Astfel, doar în anul 2014, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), peste 13 milioane de euro au fost alocați pentru proiectele Maramureșului. Asta, după ce în 2013 s-au reabilitat peste 100 de km de drumuri naționale, iar în 2015 investițiile se așteaptă să continue. Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean, cel care a adus contractele de la București, a fost însoțit la întâlnirea cu primarii și consilierii locali, unde aceste documente au fost semnate, de senatorul PSD de Maramureș, Sorin Bota, deputații Călin Matei și Florin Tătaru, consilierii județeni Cosmin Drulea și Emil Muntean.

Cinci contracte finanțate prin PNDL la Seini

Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini, locul de unde a și început semnarea contractelor a declarat că aici există deja cinci contracte finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale. ”În august 2008, în prezența vicepremierului Liviu Dragnea au fost semnate patru contracte pentru Seini, respectiv reabilitarea a trei străzi și o extindere de canalizare. După vizita ministrului MDRAP în Seini am discutat despre necesitatea reabilitării internatului care aparține Grupului Școlar Agricol, unde s-a început o lucrare cu fonduri de la bugetul local, dar banii au fost insuficienți. Săptămâna trecută, alături de vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, am fost la București, iar azi (n.r. joi, 23 octombrie) a ajuns contractul semnat la Seini, suma alocată fiind de 400.000 de lei. Și se semnează și alte acte adiționale la contractele deja demarate, respectiv strada Cloșca, unde suplimentarea e de 200.000 de lei și o sumă echivalentă pentru extinderea rețelei de canalizare apă. Extinderea pe strada Roșiori și adiacente va începe în cel mai scurt timp”, a precizat primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure.

Și Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean a arătat că orașul Seini beneficiază de finanțare românească prin PNDL. ”Seini-ul se bucură de una dintre cele mai mari finanțări din Maramureș. Am primit, în 2014, în județ, de patru ori mai mulți bani decât am primit în orice an, după Revoluția din decembrie 1989. Am realizat, în ultima perioadă, extinderi de canalizări, drumuri, poduri. Avem promisiuni că după ce vom finaliza proiectele începute, vom primi finanțare și pentru podul peste Someș, între Seini și Pomi. În 2015, toate cele cinci proiecte începute în Seini vor fi finalizate, pentru a putea demara lucrări noi. Seini-ul a beneficiat, doar la această rectificare bugetară, de suma de 1.360.000 de lei”, a conchis Gabriel Zetea, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș.

Drumul comunal Băița-Ulmoasa și drumul de la Nistru se reabilitează în Tăuții Măgherăuș

Următoarea oprire a fost în Tăuții Măgherăuș, acolo unde consilierii locali s-au întrunit pentru a aproba rectificarea bugetară. Astfel, la capitolul venituri și cheltuieli au fost prinse două proiecte pentru două drumuri extrem de importante pentru comunitate, respectiv DC 103 Nistru și DC 104, Băița – Ulmoasa. Ministerul Dezvoltării Regionale a aprobat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, câte șase miliarde de lei vechi pentru fiecare drum, respectiv 1.200.000 de lei au vin doar în orașul Tăuții Măgherăuș. Banii pentru alte două contracte pentru realizarea de poduri urmează să ajungă săptămâna viitoare, astfel că, în acest moment, în Tăuți există opt contracte finanțate de MDRAP. Un alt proiect care primește finanțare de peste 10 miliarde de lei vechi este Școala Generală cu clasele I-VIII Nistru. Anton Ardelean, primarul orașului a declarat că uneori este deranjat de faptul că vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea împarte bani în toate comunitățile Maramureșului, fără a ține cont de culoarea politică, dar a fost corectat că cel care împarte de fapt fondurile este Ministerul Dezvoltării, în timp ce vicepreședintele Consiliului Județean militează pentru fiecare comunitate. ”Fiecare localitate din Maramureș trebuie să aibă măcar un proiect demarat în 2014. Înainte de toate suntem maramureșeni, iar când nu vom mai fi pe funcții, vom rămâne locuitori ai județului Maramureș. Important este să facem ceva pentru județ, nu să discutăm politică și să ne interesăm cine e mai mare șef, cine e acoperit și cine-i descoperit”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Podul peste Săsar se finalizează în 2014

O investiție demarată în 2014 și care va fi finalizată în acest an este podul peste râul Săsar, în comuna Recea, în timp ce lucrările de canalizare în sat Săsar continuă. Aici au fost aduse două acte adiționale la contractele semnate la începutul anului. ”Felicit administrația din Recea pentru promtitudine și fiindcă se mișcă foarte repede. În decursul unui singur an, aici am demarat proiectul peste râul Săsar, am pregătit documentația, a fost demarată execuția, iar acum primim banii pentu finalizare. Odată finalizată această investiție, îmi doresc ca, la începutul anului 2015, să pregătim pentru MDRAP un al proiect, la fel de important, care să fie executat cu aceeași promtitudine”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Vicepreședintele CJ a arătat că anul 2014 a reprezentat vârful investițional al Maramureșului, iar acest guvern condus de Victor Ponta a înțeles că județul nostru a fost văduvit de fonduri în ultimele două decenii, motiv pentru care, în prezent, suntem pe locul 5 la nivel național ca infuzie de capital. ”Ne-am săturat de miniștri care vin în Maramureș, beau o pălincă, mănâncă o sarma, semnează contracte fără a stabili sume și banii vin la Sfântul așteaptă. Această paradigmă s-a terminat”, a concluzionat Gabriel Zetea, vicepreședintele CJ Maramureș.

Administrațiile din Seini, Tăuți și Recea au fost felicitate și de deputatul zonei, Călin Matei, precum și de senatorul Sorin Bota, care au arătat că buna conlucrare între administrația locală, județeană și parlamentari aduce beneficii fiecărei comunități.

Alimentare cu apă pentru trei localități din comuna Satulung

Contracte semnate și finanțare au ajuns și la Satulung, acolo unde au fost aduse două proiecte extrem de importante. Este vorba despre alimentare cu apă în Hideaga – Mogoșești – Pribilești și investiția la Școala din Satulung. ”Am avut deja finanțate 300.000 de lei la începutul acestui an, suplimentare de 60.000 de lei, la care se mai adaugă acum 500.000 de lei pentru proiectul de alimentare cu apă. În ceea ce privește reabilitarea școlii, Guvernul Ponta investește în educație, iar săptămâna viitoare vor ajunge, în Satulung, alți 500.000 de lei pentru refacerea clădirii unității de învățământ”, a arătat vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea. Acesta a arătat că reprezentanții administrațiilor locale trebuie să dea dovadă de seriozitate și pe mai departe, pentru ca aceste fonduri să continue să vină și în 2015. Și a subliniat cât de important este ca toți acești bani să fie cheltuiți până în decembrie 2014, pentru a putea suplimenta fondurile, anul viitor.

Peste 1.000 mii lei finanțare pentru proiectele orașului Șomcuta Mare

Vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, senatorul Sorin Bota, deputații Florin Tătaru și Călin Matei, consilierii locali Cosmin Drulea și Emil Muntean s-au deplasat la Șomcuta Mare, oraș care beneficiază de peste 1.000 mii lei pentru finanțarea a trei proiecte pe OUG 28. Astfel, pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în sistem centralizat a localității Vălenii Șomcutei s-a semnat contractul pentru 400.000 de lei, în timp ce 800.000 de lei au fost alocați pentru reabilitarea DC 64 + DL33 + DL 55 – Șomcuta Mare – Vălenii Șomcutei, unde la începutul anului s-au acordat 200.000 de lei. Un alt proiect adus de la București de vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea și de care se bucură comunitatea  din Șomcuta Mare este reabilitarea și modernizarea DC 73 (renumerotat DC75) și rețea stradală intravilan în localitatea  Buteasa, cu suma de 150.000 de lei (suplimentare la 400.000, finanțare inițială). Deputatul Florin Tătaru a vrut să întărească faptul că anul 2014 este primul an în care finanțările la toate UAT-urile din Maramureș au cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru se datorează și responsabilității Guvernului Ponta. ”Spre deosebire de alte guverne, acesta este primul după Guvernul Năstase care arată că chiar îi pasă”, a declarat deputatul Florin Tătaru.

Masterplanul de transport, adus în dezbatere publică de Gabriel Zetea

La fiecare întâlnire  pe care a avut-o cu administrațiile locale din Maramureș, vicepreședintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a abordat un subiect extrem de important pentru Maramureș și maramureșeni, masterplanul național de transport. Acesta a prezentat faptul că, având un ministru din Ardeal la Ministerul Transporturilor, Maramureșul nu a fost izolat în ceea ce privește finanțările europene pentru intervalul 2014 – 2020. Pe partea de infrastructură rutieră a fost cuprins drumul Baia Mare  Vaja, care pleacă de la Turda, vine spre Cluj, Dej, Baia Mare, iar de la Baia Mare o ia spre Halmeu și apoi legătura cu Ucraina, pe o parte și spre vama Petea pentru a face legătura cu autostrada M3, din Ungaria. Și la capitolul feroviar se va investi peste un miliard de euro în refacerea căii ferate de la Cluj, Dej, Baia Mare și apoi Satu Mare, dorindu-se ca viteza de deplasare a trenurilor să crească de la 50 de km pe oră, la 100 – 120 km/h. Ul al treilea punct și la fel de important este transformarea Aeroportului Internațional Baia Mare în Aeroport Regional, ceea ce înseamnă că, până în 2020, singurul aeroport care se poate bucura de finanțare pe masterplanul de transport este cel din Baia Mare.

Biroul de presă al PSD Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA