În urma celor 48 de percheziţii efectuate ieri de Poliţia Română, au fost confiscaţi 153 de metri cubi de material lemnos şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 25.000 de lei. De asemenea, au fost ridicate două arme deţinute ilegal, precum şi diverse înscrisuri folosite în activitatea infracţională.
În urma efectuării celor 48 de percheziţii pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Maramureş poliţiştii au descoperit şi confiscat 153 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 37.000 de lei şi au aplicate, în acest sens, patru sancţiuni contravenţionale, în valoare de 25.000 de lei. De asemenea, au fost găsite şi ridicate diverse înscrisuri (avize, facturi şi chitanţe fiscale, mijloace/instrumente de plată), susceptibile a fi fost utilizate în activitatea infracţională.
Totodată, poliţiştii au depistat două arme, deţinute fără autorizaţie sau achiziţionate cu încălcarea prevederilor legale, fiind astfel constatată o infracţiune la regimul armelor şi muniţiilor.
Reamintim că, la data de 2 octombrie a.c., 98 de poliţişti de ordine publică, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, criminalistică şi acţiuni speciale din cadrul I.P.J. Bistriţa-Năsăud au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile mai multor persoane şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale, situate pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Maramureş. De asemenea, poliţiştii au percheziţionat şi 20 de autovehicule care aparţineau persoanelor fizice şi juridice în cauză.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal, aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în care poliţiştii fac cercetări cu privire la activitatea a 16 persoane fizice şi juridice, bănuite de punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special, evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi instigare la tăiere ilegală de arbori. Din cercetări, a reieşit că, în perioada ianuarie 2013 – septembrie 2014, cei în cauză ar fi ridicat ilegal documente cu regim special (avize de însoţire a materialului lemnos, facturi şi chitanţe fiscale), pe care le-ar fi completat cu date fictive sau ar fi instigat alte persoane la săvârşirea acestor fapte. Astfel, documentele ar fi fost vândute unor agenţi economici din mai multe judeţe, în scopul acoperirii unor tăieri ilegale de arbori, a unor achiziţii ilegale de material lemnos sau pentru sustragerea de la plata către bugetul de stat a unor obligaţii fiscale, fapte prin care s-ar fi produs un prejudiciu estimat la 800.000 de lei.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al DIPI. La activităţi au participat specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj Napoca.