Poliţiştii rutieri maramureşeni împreună cu cei din cadrul Biroului Poliţie Transporturi organizează astăzi o acţiune de supraveghere şi control al traficului rutier la trecerile la nivel cu calea ferată. Principalul obiectiv al acțiunii este prevenirea şi reducerea numărului accidentelor rutiere soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale însemnate, cauzate de nerespectarea normelor impuse de legislaţia în domeniu. Pe perioada desfăşurării acţiunii se vor utiliza permanent echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Reamintim conducătorilor auto care sunt prevederile legale care reglementează circulaţia la trecerea la nivel cu calea ferată.
Astfel, în conformitate cu art. 60 din OUG 195/2002, republicată:
(1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovadă de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
(2) La trecerea la nivel cu o cale ferată curentă, prevăzută cu bariere sau semibariere, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească în dreptul indicatorului ce obligă la oprire, dacă acestea sunt în curs de coborâre ori în poziţie orizontală şi/sau semnalele sonore şi luminoase care anunţă apropierea trenului sunt în funcţiune.
(3) La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială, semnalizată corespunzător, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se conformeze semnificaţiei semnalelor agentului de cale ferată.
Art. 102, alin (3), lit. c stipulează: Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Mai mult, conducătorul de autovehicul nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce dacă sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus în condiţiile stipulate mai sus.
30 permise de conducere suspendate, 14 infracţiuni rutiere constatate şi peste 700 sancţiuni contravenţionale aplicate sunt rezultatele acţiunilor efectuate de poliţiştii rutieri maramureşeni în perioada 18-24 august
Poliţia Română a desfăşurat, în perioada 18-24 august a.c., o acţiune preventivă pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării vitezei, circumscrisă calendarului campaniei „SPEED” al poliţiilor rutiere europene TISPOL.
Poliţiştii rutieri au acţionat, la nivel naţional, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere, în special a celor privind nerespectarea regimului legal de viteză.
În cadrul acţiunii, au fost folosite toate cele 15 echipamente de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, din dotare, amplasate în sistem cascadă, pentru depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu respectă regimul legal de viteză şi sancţionarea promptă a acestora.
Activităţile de supraveghere şi control a traficului rutier pe drumurile publice din judeţul Maramureş s-au soldat cu aplicarea a 702 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 186.000 lei. Au fost constatate atât încălcări ale regimului legal de viteză cât şi alte abateri precum neutilizarea centurii de siguranţă sau neacordarea de prioritate de trecere pietonilor.
Poliţiştii rutieri au aplicat unui număr de 30 de conducători auto şi sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, aceste contravenţii fiind constatate, cu mijloacele tehnice omologate şi verificate metrologic.
14 infractiuni rutiere
În perioada 18 – 24 august a.c. poliţiştii rutieri au constatat de asemenea, 14 infracţiuni rutiere, dintre care amintim: punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, dar şi de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Exemplu
La Sighetu Marmaţiei o infracţiune rutieră a condus la decesul unei persoane. Un bărbat în vârstă de 36 de ani, din localitate, este cercetat de poliţişti pentru încredinţarea autovehiculului unei persoane care nu deţine permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul. El i-a încredinţat motocicleta unui alt bărbat în vârstă de 39 de ani din judeţul Argeş, care din cauza lipsei de experienţă în conducerea unui astfel de autovehicul, s-a izbit de un autoturism parcat pe partea carosabilă, în momentul în care ieşea cu motocicleta din curtea unui imobil situat pe strada Nicolae Titulescu din municipiu. În urma impactului bărbatul a decedat.