Intitulăm astfel materialul nostru, deoarece, din punct de vedere moral, considerăm incalificabilă situaţia în care, un conducător auto implicat într-un accident rutier cu persoane rănite sau decedate, părăseşte cu laşitate şi fără motivaţie legală locul faptei, lăsând în urma sa victimele neajutorate, private de dreptul la viaţă, având în vedere că, în unele situaţii, viaţa persoanelor accidentate atârnă de cele câteva măsuri de prim ajutor sau de cele câteva secunde în minus la timpul în care au fost transportate la spital pentru a fi salvate…
O concluzie alarmantă este aceea că, în ultima perioadă de timp, apar tot mai frecvent situaţii în care conducătorii auto implicaţi în accidente rutiere soldate cu victime părăsesc locul faptei fără încuviinţarea poliţiei.
Doar în ultima zi a acestui weekend, în Maramureş s-au înregistrat trei accidente rutiere cu victime, la care autorii au părăsit locul faptei.
Astfel, în noaptea de 02/03 august, la ora 01.30, în comuna Rona de Sus a avut loc un eveniment rutier soldat cu victime iar conducătorul auto a părăsit locul faptei. Un tânăr de 18 ani din Rona de Sus a condus un autoturism spre Sighetu Marmaţiei. În dreptul unui imobil, a surprins şi accidentat un consătean de 17 ani care, în calitate de biciclist, circula în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului, biciclistul a fost proiectat într-un şanţ iar autoturismul s-a oprit într-un cap de pod. Biciclistul şi un pasager în autoturism au fost transportaţi la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei de unde biciclistul a fost transferat la Spitalul Judeţean Baia Mare. Conducătorul auto a abandonat autoturismul şi a părăsit locul producerii accidentului. El a fost găsit ulterior de către poliţişti şi testat cu aparatul etilotest care a indicat faptul că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, a fost condus la spital unde i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În 3 august, la ora 19.28, un bărbat de 51 de ani, cetăţean ucrainean, se deplasa cu bicicleta pe strada 9 Mai din municipiul Sighetu Marmaţiei. La intersecţia cu strada Dragoş Vodă, în sensul giratoriu, a fost surprins şi accidentat uşor de un autoturism al cărui conducător auto a părăsit locul evenimentului.Victima a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale şi nu a rămas internată. Conducătorul auto a fost identificat ulterior de poliţişti în persoana unui tânăr de 21 de ani din Poienile de sub Munte.
Duminică noaptea, la ora 23.50, un bărbat de 41 de ani din Poienile de sub Munte a condus un autoturism pe raza localităţii de domiciliu. Nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, a pierdut controlul volanului, a intrat în coliziune cu un gard, a surprins şi accidentat o femeie de 68 de ani din Poienile de sub Munte apoi a acroşat un autoturism oprit. Femeia rănită a fost transportată la spital unde a rămas internată. Şoferul a părăsit locul accidentului şi s-a deplasat cu autoturismul la domiciliul său. El s-a întors la faţa locului pe jos şi a fost testat de poliţişti cu aparatul etilotest care a indicat faptul că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, i-au fost prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Vă supunem atenţiei urmările pe care le atrage un asemenea comportament al conducătorului auto:
– integritatea corporală şi chiar viaţa victimei sunt puse în pericol prin neluarea măsurilor de prim ajutor sau de transportare la cea mai apropiată unitate spitalicească;
– identificarea fugarului conducător auto, implică, în unele cazuri, desfăşurarea de către lucrătorii de poliţie a unor activităţi cu volum impresionant de mare privind forţele angrenate şi cheltuielile atrase
– cheltuielile mai sus amintite sunt, uneori, aşa de mari, încât nu pot fi recuperate de la autor, după identificarea sa;
– climatul de siguranţă a participanţilor la trafic are, de asemenea, de suferit, având în vedere că oricine poate fi, la un moment dat, victima inconştienţei unui conducător auto din categoria celor la care se referă materialul nostru;
– în unele situaţii, infracţiunea de părăsire a locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei este comisă în scopul ascunderii altor infracţiuni sau a unor simple contravenţii comise de către conducătorul auto (furtul autovehiculului, conducerea fără permis, conducerea sub influenţa alcoolului, autovehicul neînmatriculat sau cu numere false, etc.), luarea măsurilor legale pentru comiterea acestor abateri fiind compromisă sau îngreunată, cu efect final, de asemenea, negativ, asupra climatului de siguranţă a participanţilor la trafic.
CONSIDERAŢII LEGALE PRIVIND OBLIGAŢIILE COND. AUTO IMPLICAŢI ÎN ACCIDENT
(OUG 195/2002 – CODUL RUTIER):
– Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei;
– Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România;
– Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
(NOUL COD PENAL):
– Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
– Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
– Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
o în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
o conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
o conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
o victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Noului Cod Penal, părăsirea locului faptei de către conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului, cu scopul de a declara ulterior că au consumat băuturile alcoolice după producerea accidentului, nu face decât să le agraveze situaţia, („Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”).
În contextul aspectelor prezentate, SERVICIUL RUTIER MARAMUREŞ face apel la TOŢI CETĂŢENII, participanţi la traficul rutier, indiferent de categoria din care fac parte, ca o conştientizare asupra necesităţii stringente de creştere a gradului de siguranţă în trafic, să dea dovadă de spirit civic prin aportul la identificarea celor care comit accidente rutiere şi părăsesc locul faptei. În fond, această chestiune reprezintă obligaţia fiecăruia dintre noi, atât din punct de vedere legal, cât şi moral. Mai mult, identificarea şi deferirea justiţiei a celor care comit asemenea fapte, reprezintă, de departe, câştigul tuturor participanţilor la trafic care-şi doresc o circulaţie rutieră mai sigură. Orice informaţie, chiar dacă aparent este nesemnificativă, poate fi utilă poliţiei rutiere pentru identificarea autorilor accidentelor cu fugă (tip autovehicul, marcă, culoare, număr înmatriculare sau o parte din caracterele acestuia, accesorii sau elemente particulare, atipice, particularităţi legate de funcţionarea/nefuncţionarea sistemului de iluminat-semnalizare, direcţie de deplasare, număr de persoane în autovehicul, semnalmente ale autorului, mod de producere a accidentului, etc).
Gândiţi-vă că victime ale unui asemenea accident puteţi fi, la un moment dat, chiar dumneavoastră, sau pot fi copiii, apropiaţii, prietenii dumneavoastră…
AJUTAŢI-NE ÎN A VĂ APĂRA DE INFRACTORI !