VESTEA BUNĂ PENTRU ȘOFERI Guvernul a plafonat punctul de amendă rutieră la 145 de lei, cât este în prezent, prin ordonanță de urgență. Dacă Executivul nu ar fi stabilit această măsură, punctul de amendă s-ar fi majorat odată cu creșterea salariului minim.
Valoarea punctului-amendă a fost plafonată la 145 lei, astfel încât amenzile rutiere să nu înregistreze creşteri excesive de la 1 ianuarie 2018, odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară.
În prezent, valoarea unui punct de amendă este de 145 de lei, respectiv 10% din valoarea salariului minim pe economie. Având în vedere majorarea stabilită pentru 1 ianuarie 2018 în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, punctul de amendă urma să fie, la rândul său, majorat.
„În condițiile în care, conform Programului de Guvernare, în anii viitori sunt preconizate creșteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu genera creșteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor și la gravitatea faptelor, această măsură va fi propusă pentru adoptare în ședința de Guvern”, se arăta într-un comunicat al Ministerului de Interne emis în luna noiembrie.
În urmă cu o lună, Ministrul Muncii a prezentat, în primă lectură, proiectul de Hotărâre de Guvern prin care, începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește la 1.900 lei lunar (de la 1.450 lei), pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, reprezentând 11,40 lei/oră. Măsura ar fi luată “astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale”.
Orice modificare a salariului de bază minim brut presupune însă şi creşterea implicită a amenzilor rutiere. La art. 98, alin.2 din Codul rutier este specificat că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Aşadar, din 2018, un punct-amendă ar fi urmat să ajungă la 190 lei, în lipsa acestei plafonări hotărâte de Guvernul României.
Contravenţiile rutiere sunt sancţionate în funcţie de clasele prevăzute în Codul rutier, astfel:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a (persoane juridice) – de la 21 la 100 de puncte-amendă.
În prezent, cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei.