Coautor al multor publicaţii ştiinţifice (peste 70), profesor la Universitatea din Arizona şi cercetător la Centrul de Cercetare Tehnologică din Chandler, Arizona, Frederic Zenhausern, face progrese remarcabile în ştiinţa investigaţiilor din domeniul criminalistic (crime-scene investigation). Munca sa pentru îmbunătăţirea medicinei şi siguranţei naţionale îl recomandă ca pe un nume de referinţă în ştiinţă.
Cu un Masterat în Administrarea afacerilor – Finanţe (MBA) de la Universitatea de Stat din New Jersey şi un Doctorat în Fizică Aplicată, obţinut la Universitatea din Geneva, Elveţia, dr. Frederic Zenhausern şi-a început activitatea ca director fondator al Centrului pentru Nanobioştiinţă Aplicată la Universitatea de Stat din Arizona, Institutul pentru Biodesign.
„Ne apropiem de migrarea CSI (crime-scene investigation), din laborator, la locul crimei”
Datorită cercetărilor lui Frederic Zenhausern, în viitorul apropiat ADN-ul va putea fi identificat cu ajutorul unor instrumente de dimensiune mică, astfel încât autorităţile nu vor mai fi nevoite să aştepte mostre din laborator. Prin urmare, testul ADN va putea fi făcut în maşina poliţiei sau la graniţă, de către oficiali ai serviciului de emigrări. Aceştia vor putea identifica, astfel, mai uşor teroriştii sau infractorii.„Ne apropiem de migrarea CSI (crime-scene investigation) din laborator la locul crimei” – a declarat Zenhausern, care îndeplineşte în continuare, funcţia de director al Centrului de Nanobioştiinţă Aplicată şi Medicină la UA’s College of Medicine din Phoenix, Arizona.
Noua metodă de testare va fi mult mai rapidă decât cea tradiţională
După ce a încheiat un contract cu FBI-ul, echipa lui Frederic Zenhaustern a elaborat instrumentele de ADN în colaborare cu o companie europeană. Tehnologia testului ADN rapid este verificată în laboratoarele de poliţie din SUA şi Europa. Instrumentul va putea fi comercializat în decurs de 18 luni, potrivit omului de ştiinţă din statul Arizona, SUA. Noua metodă de testare va fi mult mai rapidă decât cea tradiţională. În momentul de faţă, timpul de identificare al ADN-ului, după ce este luat de la locul crimei, durează până la două săptămâni, însă cu noul instrument minimizat, acelaşi proces poate fi redus la două ore. De asemenea, în cazul în care la frontieră există persoane suspecte, autorităţile vor putea afla imediat dacă acestea au cazier sau dacă se află în baza lor de date. Potrivit doctorului Zenhausern, această metodă este mult mai precisă decât amprentarea. Adiacent cu aceasta, instrumentul portabil de testare ADN poate funcţiona în caz de dezastre naturale (de exemplu la cutremur), servind la identificarea victimelor.
Domeniul de cercetare al lui Frederic Zenhausern este unul mai extins
Totuşi, domeniul de cercetare al lui Frederic Zenhausern este mai larg. Zenhausern efectuează cercetări şi în medicină, studiind metode de individualizare a tratamentului pentru cazurile în care persoana suferă de pe urma radiaţiilor cancerigene. Aceste informaţii pot fi folosite şi în tratarea victimelor în cazul unor expuneri nucleare (de exemplu, dacă se detonează o bombă). „Tratamentul individualizat va fi folosit în munca cu «gerome», o hartă ce arată construcţia genetică a persoanei. Astfel, vom putea să îi administrăm pacientului un cocktail de medicamente corespunzător profilului său personal” – susţine omul de ştiinţă.
Energie electrică pentru avioane
Frederic Zenhausern este, în acelaşi timp, autorul unui program finanţat de „Science Foundation Arizona” şi compania „Boeing”, care vizează folosirea combustibilului curat la avioanele comerciale şi militare, pentru a genera energie electrică. Dl. Zenhausern deţine funcţia de investigator senior adjunct la „Translational Genomics Research Institute”.
Frederic Zenhausern – un cercetător cu o bogată experienţă
„Doctorul Zenhausern este unul din cei mai originali, creativi şi ingenioşi cercetători cu care am lucrat în ultimii peste 30 de ani” – a declarat dr. Jefrey Trent, preşedintele Institutului de Cercetare ştiinţifică.
Frederic Zenhausern deţine, de asemenea, o serie de funcţii în cercetare, printre care se numără cea de Visiting Scientist, la Centrul de Cercetare IBM „T. J. Watson” din New York, cea de şef al grupului pentru măsurări fizice, la Firmenich Inc., New Jersey, sau de vicepreşedinte pentru tehnologii avansate la Alpha-MOS America, Inc., New Jersey şi cea de manager pentru fizica microdispozitivelor, la Motorola Labs, Arizona.
Octavian Dumitru Curpaş, Phoenix, Arizona