Mircea Sandu este în sfârşit istorie. Nu va mai conduce fotbalul românesc. Noul şef al FRF nu face parte dintre cei agreaţi de Mircea Sandu, care nu va mai putea să conducă din umbră federaţia. Mircea Sandu primeşte însă o rentă lunară pe viaţă de 4 ori mai mare decât salariul preşedintelui României. Fotbalul românesc iese din epoca Mircea Sandu. O epocă funestă. Răzvan Burleanu este noul preşedinte al FRF. El l-a învins categoric, 113 voturi la 60 voturi, în turul II de scrutin pe Vasile Avram, fost şef al arbitrilor şi şeful actual al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti.
Alegerea lui Burleanu nu este pe placul lui Mircea Sandu. Fostul (deja) preşedinte al FRF a tras cât a putut de tare în ultimele două luni pentru ca Gică Popescu să fie ales fără probleme în fruntea fotbalului românesc. Condamnarea fostului internaţional i-a dat peste cap planurile lui Mircea Sandu. Marţi seara, la Realitatea TV, într-o emisiune în care erau prezenţi cei 5 candidaţi aflaţi la ora respectivă în cursă, Mircea Sandu a lăsat clar de înţeles că nu agreează noii candidaţi şi avansa posibilitatea amânării alegerilor. Numai că amânarea era posibilă doar în cazul lipsei de cvorum, iar miercuri cvorum a fost. Mircea Sandu s-a reorientat. Ar fi vrut să iasă preşedinte Vasile Avram. Un personaj care ar fi fost foarte uşor de ghidonat. Şi de fapt FRF ar fi fost condusă tot de Mircea Sandu. Mai mult, Avram, dacă ar fi fost ales, ar fi putut pierde şefia FRF peste o lună pentru că este trimis în judecată pentru cunoscutele probleme din 2009, când a şi fost arestat preventiv, acuzaţiile fiind de corupţie, legate evident de fotbal.
Răzvan Burleanu este preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal. El a mai lucrat la Primăria Municipiului Bacău, la Parlamentul României – consilier la Comisia juridică, Autoritatea Electorală Permanentă – departamentul controlul respectării legalităţii în procesele electorale şi la Administraţia Prezidenţială – la Departamentul pentru minorităţi naţionale.
Burleanu a condus şi la „pauză”
După numărarea voturilor, rezultatul a fost următorul: Răzvan Burleanu – 72 de voturi, Vasile Avram – 59 voturi, Gheorghe Chivorchian – 29 voturi, Sorin Răducanu – 0 voturi şi 13 voturi anulate. S-a ajuns astfel în turul II, şi voturile lui Gheorghe Chivorchian au devenit decisive. La al doilea tur de scrutin s-a încercat o diversiune. Cineva a introdus două buletine de vot în plus în urnă. S-a încercat anularea turului II, pentru că era clar că Burleanu câştigă, mai ales că Gheorghe Chivorchian şi-a anunţat votanţii să-l voteze pe Burleanu. Vasile Avram a făcut scandal şi a cerut anularea. S-a decis ca în cazul în care un candidat câştigă la două voturi diferenţă, abia în acest caz se anula votul.
Incredibil! Rentă viageră mai mare decât salariul preşedintelui României pentru Mircea Sandu
Mircea Sandu, cel care a condus fotbalul românesc de peste 20 de ani – cum şi unde la condus, se vede cu ochiul liber -, a obţinut ceea ce în nicio societate normală nu există. O rentă viageră de 6.250 euro pe lună, o sumă mai mare chiar decât ultimul salariu avut de fostul preşedinte al FRF, care era de 6.000 de euro. Apropo, un parlamentar are un salariu de 1.000 de euro pe lună, un ministru tot pe acolo, poate 100 – 200 de euro în plus, preşedintele României în jur de 1.500 – 1.600 de euro. Dar FRF este stat în stat. Este adevărat, nu primeşte bani de la buget. Dar risipă face. GSP.ro informează că miercuri s-a mai votat ca Mircea Sandu să beneficieze de un autoturism cu cheltuieli acoperite de FRF şi de un consilier care va avea o retribuţie de 5.000 lei. De asemenea, Sandu va beneficia lunar de 10.000 lei pentru protocol. Nu ştim dacă într-o altă ţară cu fotbal adevărat există aşa ceva. Cu sumele pe care le primeşte Mircea Sandu s-ar putea echipa câteva echipe de juniori. În mod normal, chiar dacă nu este o instituţie bugetară, FRF trebuie să facă public pe ce bază legală primeşte Mircea Sandu aceste sinecuri. Fostul preşedinte al FRF va mai încasa (tot conform GSP.ro) o rentă viageră de 5.300 de euro de la UEFA pentru calitatea de membru al CEx al UEFA.
Lucian Gheorghiu