Ieri după masă un băimărean în vârstă de 70 de ani a sesizat poliţia că a fost victima unui furt. El a declarat că două tinere pe care le-a întâlnit în Autogara Baia Mare i-au propus să întreţină relaţii sexuale contra cost. După ce s-au înţeles asupra tarifului de 20 de lei, au mers în spatele unui magazin unde tinerele i-au sustras portmoneul din buzunarul pantalonilor, în care se afla suma de 1.200 de lei. La scurt timp de la sesizare poliţiştii au identificat suspectele: două tinere în vârstă de 20 şi 25 de ani din judeţul Sălaj. Asupra lor a fost găsită suma de 870 de lei care a fost restituită părţii vătămate. Cercetările continuă cu suspectele în libertate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Potrivit prevederilor Legii 61/1991 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1500 de lei atragerea de persoane, sub orice formă, săvârşită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obţine foloase materiale, precum şi îndemnul sau determinarea, în acelaşi scop, a unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte.
De asemenea, potrivit art. 328 din Codul Penal al României, constituie infracţiunea de prostituţie şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane.
Persoanele care acceptă sau apelează la serviciile sexuale oferite contra cost se expun riscului de a deveni victime ale infracţiunilor de furt calificat sau tâlhărie. Astfel, pe lângă intenţia de a obţine bani în schimbul serviciilor sexuale oferite, se urmăreşte şi deposedarea clienţilor de bani sau bunuri valoroase. În situaţia în care clienţii conduc aceste persoane la locuinţa proprie, ele profită de neatenţia proprietarului şi sustrag diferite bunuri, după care pleacă.
Poliţiştii maramureşeni desfăşoară constant acţiuni menite să prevină şi să combată prostituţia, însă aceasta poate fi diminuată şi printr-o atitudine civică şi morală manifestată prin refuzul de a da curs propunerilor venite din partea persoanelor care oferă astfel de servicii.