In fiecare an, la 7 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc pe unul dintre cei mai populari sfinti ai ortodoxiei – Sfantul Ioan Botezatorul, cunoscut in popor ca Inaintemergatorul Mantuitorului. Acesta este cunoscut in cadrul maselor largi de credinciosi pentru viata austera, pentru smerenie, pentru atitudinea sa dura la adresa celor care pacatuiau, pentru minunile savarsite, in mod special, pentru duhul rugaciunii, pentru sinceritate, adevar si dreptate. Despre viata Sfantului Ioan Botezatorul avem putine informatii. In Biblie, ni se spune ca el evita asezarile omenesti, traind in pustie si hranindu-se cu lacuste si miere salbatica.
Pustia in care a locuit se afla la apusul Marii Moarte, o regiune foarte salbatica, de unde putea sa vada Muntele Nebo, de pe ale carui inaltimi a privit Moise spre Tara Promisa si raul Iordan, pe care-l traversase Iosua. Vizitase probabil si raul Cherit, unde Ilie a fost hranit de corbi. Modul sau de viata, imbracamintea, atitudinea, curajul crestin, toate acestea semanau foarte mult cu cele ale Proorocului Ilie.
El ducea o viata simpla, austera, sincera, dar plina de duh sfant. Proorocul Ioan a vietuit pe vremea domniei lui Tiberiu Cezar, cand Pilat din Pont era dregator in Iudeea, iar la conducerea partidei religioase se aflau mai marii preotilor Ana si Caiafa. El si-a inceput predica in tinutul din imprejurimile raului Iordan, propovaduind botezul pocaintei, un botez cu apa, pentru iertarea pacatelor.
Botezatorul era „glasul celui ce striga din pustie”, cel ce trebuia sa netezeasca calea Domnului. Accentul strigatului sau era concentrat in cuvantul „Pocaiti-va”. Istoricul Flavius Iosefus ne spune ca predica lui Ioan, a avut o mare influenta asupra oamenilor simpli, care pareau gata sa faca orice le spunea acesta. Ei veneau pe prundurile Iordanului si dormeau pe nisip noaptea, ca sa asculte de dimineata pana seara pe acest luminator, care s-a lepadat cu totul de ale lumii si venise ca un inger al Domnului sa vesteasca Imparatia Cerurilor. Informatiile despre credinta, dreptatea, adevarul si libertatea propovaduite cu deplina autoritate de Proorocul Ioan au ajuns si la Irod, carmuitorul Galileeii.Misiunea divina a Proorocului Ioan a fost aceea de a-L descoperi lumii pe Iisus Hristos. Despre Ioan, Mantuitorul lumii, le spunea atunci ucenicilor sai si la tot poporul: “dintre toti cei ce s-au nascut din femeie pana la el, nimeni nu este mai mare ca Ioan Botezatorul”.
Dintre ucenicii lui Ioan, care au devenit apostoli ai lui Hristos, Evanghelia ii consemneaza pe Petru, Andrei, Ioan Evanghelistul si Iacov.Pe de o parte, Sfantul Ioan Botezatorul recomanda contemporanilor sai, dar si noua tuturor, pocainta pentru ca „pacatul consta in inchiderea in propria identitate, in refuzul celuilalt, in refuzul relatiei cu Dumnezeu. Botezul pocaintei al Sfantului Ioan Botezatorul are o importanta deosebita deoarece fara acesta nu este posibila cunoasterea lui Dumnezeu. Pe de alta parte, Proorocul Ioan ne poate fi tuturor indreptar pe calea stramta a infrangerii trufiei, a egoismului si egocentrismului nostru ridicol, indemnandu-ne, totodata, la smerenie si viata simpla. El face lucrul acesta printr-o marturisire simpla, referindu-se la Iisus Hristos: „Eu trebuie sa ma micsorez, iar El trebuie sa creasca”.
Apoi, Botezatorul ne aminteste de milostenie ca fiind cea care ii imbraca pe cei goi si ii hraneste pe cei flamanzi si ne indeamna sa face si noi asemenea lui, cu toate ca acesta nu avea posibilitatile noastre materiale. De la el avem o vorba inteleapta in Faptele Apostolilor care zice asa: „Mai fericit este a da decat a lua”. Acesta este Proorocul Ioan. El ne indeamna la o viata simpla, cumpatata, sincera, curata si plina de duh sfant.Asadar, nimeni nu s-a nascut din femeie si sa fie mai mare decat Proorocul Ioan. Daca Sfantul Ioan Botezatorul ne arata calea pocaintei, a smereniei si a milosteniei, si ne intalnim cu el in post si rugaciune, Mantuitorul ne urca la cer si ne coboara pe pamant, zilnic. Fie ca Proorocul Ioan sa ne lumineze pasii fiecaruia dintre noi pe calea simplitatii, a sinceritatii si a cumpatarii!