Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a declarat în timpul unei vizite la Tallinn că Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască echipamente militare americane.
SUA vor prepoziționa tancuri, artilerie și alte echipamente militare în Europa Centrală și de Est, a anunțat Ashton Carter, care a precizat că statele baltice, România, Bulgaria și Polonia au fost de acord să găzduiască respectivele echipamente pe teritoriile lor, transmite Reuters.
Alte componente ale echipamentelor militare vor fi desfășurate în Germania. „Acesta este răspunsul la provocările Rusiei”, a declarat Ashton Carter pentru CBS.
Carter a declarat că armamentul american va include 250 de tancuri, obuziere şi vehicule de infanterie, care să sprijine exerciţiile militare.
Washingtonul a precizat că aceste detaşări de trupe şi tehnică militară sunt permanente, iar Rusia s-a opus clar acestor masări de forţe în apropierea frontierelor naţionale.
“Dacă chiar va apărea armament greu american, inclusiv tancuri, baterii de artilerie şi alte echipamente în ţările din Europa de Est, acesta va fi cel mai agresiv pas al Pentagonului şi al NATO de la sfârşitul Războiului Rece”, a spus în urmă cu o săptămână generalul rus Iuri Iakubov.
Secretarul Pentagonului a confirmat informaţia care a început să circule săptămâna trecută. Luni, Carter a mai anunţat că Washingtonul va asigura trupe speciale şi avioane de observare pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, a cărei reforganizare a fost decisă la Summit-ul de anul trecut al Alianţei.
“Facem asta pentru că SUA sunt profund angajate în apărarea colectivă a Europei, aşa cum am fost timp de decenii şi cum vom fi în continuare”, a declarat Carter, luni, în Germania, exact în ziua în care UE decidea prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice impuse Rusiei.
După ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în primăvara anului trecut, liderii statelor membre ale NATO au convenit să intensifice exercițiile militare în estul Europei și să sporească capacitatea de reacție rapidă a Alianței.
Statele Unite ale Americii nu au dezvăluit în mod oficial unde anume în Europa vor fi desfășurate aceste echipamente militare, însă informațiile apărute în presă privind aceste planuri militare au declanșat o reacție nervoasă a Moscovei înainte de deplasarea lui Carter în Europa în această săptămână.
Președintele Vladimir Putin a anunțat că forțele nucleare ruse vor fi dotate în 2015 cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale. Carter a condamnat retorica Rusiei privind armele nucleare.
Cantitatea de echipamente care va fi amplasată temporar în fiecare țară va fi suficientă pentru o companie formată din circa 150 de militari, sau pentru un batalion format din circa 750 de militari. O mare parte din acest echipament se află deja în Europa, potrivit declarațiilor unor oficialități.
Parlamentul a aprobat înființarea a două structuri NATO la București
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat marți o solicitare a președintelui Klaus Iohannis privind aprobarea înființării Unității de Integrare a Forțelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), și a Comandamentului Multinațional de Divizie, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana București.
În februarie, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor Apărării din țările membre, NATO a aprobat înființarea primelor 6 unități de integrare a forțelor aliate (NATO Force Integration Units – NFIU) în statele membre din estul Alianței, inclusiv în România.
Totodată, a fost prezentată și acceptată oferta României privind înființarea pe teritoriul național a unui Comandament Multinațional de Divizie, care va putea oferi Alianței o flexibilitate sporită și opțiuni suplimentare de comandă-control în zona sudică a flancului estic.
Ministrul Apărării, Mircea Dușa, anunța încă din luna martie că aceste două comandamente NATO se vor deschide în 2016 și vor funcționa la București. Ele vor avea un rol cheie în asigurarea legăturilor între structurile de forțe naționale și cele ale Alianței, îndeplinind funcțiile de comandă și control în spațiul în care se impune dislocarea unei forțe de reacție rapidă.