Un accident casnic, care putea avea repercursiuni mult mai nefericite s-a petrecut în Maramureș, în orașul Tăuții Măgherăuș, acolo unde un bărbat care încerca să-și construiască un foișor a ajuns direct la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, iar de acolo în sala de operație a unității medicale. După o intervenție care a durat mai bine de cinci ore, pacientul a primit o nouă șansă la viață.
Spitalul Județean Baia Mare este printre puținele spitale din țară care beneficiază de programul de traumă, alături de spitalele universitare din Cluj, Iași, București și Timișoara. Echipa de intervenție a fost compusă din dr. Ovidiu Rotaru, medic primar chirurgie maxilo facială, dr. Alina Păușanu, medic primar ATI, asistenții Florin Pocol și Dana Ugărceac, respectiv asistentul de anestezie, Robert Fodor.
Dr. Ovidiu Rotaru: ”Pacientul prezenta o plagă distructivă pe toată fața”
Dr. Ovidiu Rotaru, medic primar chirurgie maxilo facială a declarat că a fost chemat pentru a vedea un politraumatism cranio maxilo facial, provocat prin lovirea accidentală cu un flex. ”Pacientul a avut un accident casnic, lovindu-se cu un corp tăietor și prezenta o plagă distructivă pe toată fața, longitudinal. I-a fost afectat ochiul stâng, fosele nazale, ochiul drept regiunea frontală, sinusul maxilar stâng și prezenta o hemoragie puternică prin secționarea arterei faciale. Am intrat cu el în sală, alături de colegii mei, iar intervenția chirurgicală a fost de peste cinci ore, timp în care s-a făcut osteosinteza tuturor fragmentelor fracturate, de la 0,4 mm până la 1,2 cm. S-a recuperat integral funcționalitatea ochiului drept, a ochiului stâng, a sinusurilor precum și a fiecăui organ asupra căruia s-a intervenit. Pacientul este stabil termodinamic și din toate punctele de vedere, datorită intervenției echipei medicale.
C.G., Tăuții Măgherăuș: ”M-au operat nu bine, ci foarte bine, cinste lor!”
Pacientul, căruia îi vom păstra anonimatul deși a fost de acord să își prezinte povestea a dorit să transmită mulțumirile sale întregii echipe medicale care a intervenit în această operație. ”M-au operat nu bine, ci foarte bine, cinste lor. Nu știu ce mă făceam dacă nu nimeream aici, în Spitalul Județean. Doar eu am fost de vină pentru ceea ce mi s-a întâmplat, instrucțiunile de folosire a flexului spun clar că trebuie să folosești aparatul cu două mâini. Eu îl țineam într-o mână în timp ce lucram, încercam să-mi construiesc un foișor în curte. Am pus o pânză de tăiat lemn și aveam nevoie de aparat doar pentru câteva minute. Din neatenție, l-am trecut direct peste față. Am sperat să opresc sângerarea dar n-am reușit și știu că îi spuneam soției mele să vorbească cu mine, până ajunge ambulanța. Am găsit în Spitalul Județean din Baia Mare cei mai competenți medici, cei mai buni pe care mi-a fost dat să-i întâlnesc. Mă bucur și mulțumesc Cerului că am ajuns pe mâna doctorilor de aici, mi-au dat o nouă șansă la viață. Cinste lor”, și-a încheiat relatarea pacientul. (text: jurnalmm.ro)