În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Maramureș privind Sistemul de Mangement Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș, nu mai există nici un contract în procedură de achiziție, toate fiind fie în executare, fie în faza premergătoare emiterii ordinului de începere a lucrărilor.
În ultimele zile, în spațiul public au fost lansate zvonuri privind riscul ca proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Maramureș să nu poată fi finalizat. Unul din motivele de la care pornea această temere era legat de o situație frecventă în cadrul procedurilor de achiziții publice, respectiv o contestație pe care a depus-o una din firmele participante la licitația pentru consturirea Depozitului ecologic de la Sârbi.
Prin decizia nr. 840/11.06.2015, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestația firmei respective.
Următorul pas este semnarea contractului de execuție cu firma câștigătoare, care după ce își va constitui garanțiile, va primi ordinul de începere și lucrările vor putea demara.
Acest contract de lucrări este ultimul rămas de semnat din cadrul proiectului, știut fiind că în 9 iunie2015 afost semnat și contractul de lucrări (CL 2) – „Proiectare și execuție de lucrări pentru realizarea obiectivelor: Staţie de sortare (SS) şi Staţie de tratare mecano-biologică (MBT) din cadrul CMID Sârbi; Staţie de transfer (ST), Staţie de sortare (SS) şi Centrul de Colectare Deşeuri Voluminoase (CCDV) Sighetu Marmaţiei; Staţie de transfer (ST) Moisei; Staţie de transfer (ST) şi Centrul de Colectare Deşeuri Voluminoase (CCDV) Târgu Lăpuş, inclusiv dotarea acestora cu utilaje”.
Unul din scopurile acestui proiect este protejarea sănătății populației și a mediului prin îmbunătățirea colectării și depozitării deșeurilor și prin asigurare închiderii și ecologizării depozitelor existente, inclusiv a depozitului de deşeuri neconform de la Satu Nou de Jos – Baia Mare (în condiţiile contractului de finanţare, prin care se prevede relocarea deşeurilor din depozitele neconforme de la Seini şi Tărgu Lăpuş cu respectarea strictă a tehnologiilor de execuţie şi a prevederilor acordului de mediu, se va ecologiza depozitul prin închidere, având prevăzute facilităţi de monitorizare a factorilor de mediu, inclusiv a instalaţiei de captare biogaz, în perioada post-implementare, pentru a preîntâmpina ulterior orice risc şi temere privind starea de sănătate şi confort a populaţiei), dar și prin construirea unui nou depozit ecologic în conformitate cu standardele UE.
Biroul de presă