Naționala de handbal feminin a României a învins, sâmbãtã, la Kraljevo, vicecampioana mondialã Serbia, cu scorul de 32-26 (17-13), în manșa tur a barajului pentru calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2015, Danemarca, 5-20 decembrie.
Tricolorele au început bine meciul și au condus mai întâi la un gol, iar în minutul 7 s-au desprins la 5-2. În minutul 17, avansul echipei antrenate de suedezul Tomas Ryde a crescut la patru goluri, 10-6, diferență consemnată și la pauză, 17-13, după ce echipa României a avut 16-11 (27) și 17-12 (29).
Serbia s-a apropiat în debutul reprize secunde la doar două goluri, (15-17, 16-18), dar apoi România și-a refăcut avantajul de patru goluri, iar în minutul 37 avantajul echipei noastre a crescut la șase goluri, 22-16.
Deși a pierdut-o pe Paula Ungureanu, accidentată după ce a apărat o aruncare de la 7 metri (47), România a continuat să condusă ostilitățile și a câștigat fără probleme, cu 32-26, după ce a avut la un moment dat și nouă goluri avantaj, 31-22 (56).
Cristina Neagu a fost cea mai bună marcatoare a echipei noastre, cu 11 goluri. O evoluție foarte bună au avut și jucătoarele de la HCM Baia Mare, Ardean, Nechita și Geiger reușind să înscrie împreună 14 goluri. Au jucat, mai ales în partea a doua a partidei, Eliza Buceschi și Timeea Tătar
Au evoluat echipele:
Serbia: Jovana Risovic, Ana Kacarevic — Sanja Radosavljevic, Katarina Krpez (3 goluri), Jelena Popovic, Jelena Zivkovic (5), Ivana Prijovic, Andela Janjusevic, Sanja Rajovic (1), Tamara Georgijev (2), Dijana Radojevic (5), Biljana Bandelier (1), Zeljka Nikolic (1), Jovana Stoiljkovic (2), Kristina Liscevic (4), Marija Petrovic (2). Selecționer: Milan Stankovic.
România: Paula Ungureanu, Denisa Dedu – Timea Tătar, Camelia Hotea, Adriana Nehcita (5), Cristina Neagu (11), Aurelia Brădeanu (1), Gabriela Perianu, Valentina Ardean Elisei (5), Oana Manea (4), Gabriela Preda (1), Melinda Geiger (4), Eliza Buceschi, Florina Chintoan, Patricia Vizitiu (1), Laura Chiper.
Selecționer: Tomas Ryde.
Arbitri: Jiri Opava, Pavel Valek (ambii din Cehia); delegat EHF: Tomo Vodopivec (Slovenia).
Meciul de sâmbãtã a fost primul oficial pe banca tehnicã a României pentru antrenorul Tomas Ryde, numit în primãvarã, și care a mai condus reprezentativa tricolorã în partidele de la Trofeul Carpați, din luna martie.
Partida retur este programatã în 13 iunie, la Cluj-Napoca, în noua Salã Polivalentã din oraș, de 7.200 de locuri.
Pânã în prezent s-au vândut peste 5.000 de bilete pentru partida din 13 iunie, în urma cãreia România ar putea obține calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2015, care va avea loc în Danemarca, între 5-20 decembrie 2015.
În alte douã meciuri din manșa tur a barajului, Ungaria a învins, vineri, Austria, cu scorul de 33-20, iar Olanda a învins, sâmbãtã, Cehia, cu 33-23, celelalte partide din zona europeanã de calificare fiind programate între Franța-Slovenia, Germania-Rusia, Ucraina-Polonia, Muntenegru-Islanda, Spania-Slovacia și Croația-Suedia.
Naþionala României a participat la toate edițiile Campionatului Mondial, începând cu 1957 și are în palmares o medalie de aur și douã de argint în aceastã competiție, ultima fiind obținutã în 2005 (argint la CM din Rusia).
Paula a ieșit pe brațe din teren
Paula Ungureanu (35 de ani) a fost din nou printre cele mai bune jucãtoare ale României, în manșa tur a barajului pentru accederea la Campionatul Mondial de handbal feminin, contra Serbiei. Paula a închis poarta „tricolorelor” cu 13 parade decisive, dar a ieșit de pe teren în lacrimi, accidentatã.
În minutul 47, la o aruncare de la 7 metri ratatã de gazde, Paula a cãzut pe parchet, acuzând dureri mari în zona coapsei.
Medicii au intervenit rapid, iar Ungureanu a ieșit de pe teren pe brațe, plângând în hohote. Locul sãu în poartã a fost luat de tânãra Denisa Dedu. Mai multe informații despre accidentarea portarului nostru vor fi aflate duminicã, dupã o investigație prin RMN.
Paula Ungureanu, legitimatã la HCM Baia Mare, a reprezentat România în 138 de partide, reușind sã marcheze și douã goluri din poartã în poartã. Ea a fost medaliatã cu argint la Campionatul Mondial din 2005 (Rusia) și cu bronz la Europeanul din 2010 (Danemarca și Norvegia).