Cea de-a treia zi a manifestărilor derulate sub genericul „Zilele Maramureşului” şi-a mutat centrul de greutate în Muzeul de Etnografie din Baia Mare, unde zeci de meşteri populari, producători de produse tradiţionale, reprezentanţi ai primăriilor din judeţ dar şi „daci liberi” au arătat lumii ce are Maramureşul mai frumos, mai valoros şi mai autentic.
Ceramică, dantelă, cusături, ţesături, sculpturi – toate realizate de meşteri populari autentici veniţi din toate colţurile Maramureşului – au fost expuse pe uliţele Muzeului Satului din Baia Mare. În curtea Casei Finteuş, dacii liberi şi-au instalat corturile şi atelierele de olărit, ţesut la război vertical, împletit, confecţionat zale şi fierărie, demonstraţiile lor de luptă fiind unul din punctele de atracţie pentru vizitatori.
Dacă la Casa Costeni, bucătari veniţi din Groşii Ţibleşului au gătit guiaş de miel şi tocăniţă la ceaun cu pâine de mălai, la Casa Petrova, reprezentanţii ucrainenilor din Rona de Sus au gătit sarmale cu păsat şi colţunaşi.
Foişorul din curtea muzeului a găzduit o bogată expoziţie cu port popular de sărbătoare. Olarul Daniel Leş şi-a prezentat nu doar ceramica dacică ci a oferit vizitatorilor posibilitatea de a frământa lutul şi de a face vase de lut.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu le-a oferit tuturor partenerilor, care au contribuit la reuşita manifestării, diplome şi vase din ceramică tradiţională.
Deşi sunt la prima ediţie, manifestările din Muzeul Satului din Baia Mare au stârnit interesul televiziunilor naţionale. Astfel, echipa emisiunii Antenei 1 „Poftiţi pe la noi” a fost prezentă pe tot parcursul zilei la muzeu, oaspeţii bucureşteni fiind impresionaţi de tradiţiile şi de autenticitatea portului popular maramureşean.
Duminică, 10 mai, echipa TVR va realiza o serie de materiale dedicate acţiunilor din Muzeul Satului din Baia Mare.