Peste 100 de persoane au protestat, sâmbătă, în municipiul Baia Mare, răspunzând unui apel lansat pe rețelele de socializare, împotriva tăierilor abuzive de pădure, dar și a vânzării masei lemnoase direct firmelor străine.
”E un abuz nesfârșit care de ani de zile se întâmplă fără ca autoritățile statului să reacționeze. Se vinde masă lemnoasă direct firmelor străine care activează în România, doar sub pretextul că anual Direcția Silvică Maramureș are o cotă de tăiere aprobată. Dacă se mai continuă în acest ritm o să ne dăm seama că deja am ajuns să fim noi străini în propria țară, numai sub scuza că firmele străinilor sunt mai viabile decât cele românești. Noi o să depunem o petiție către autoritățile locale în care o să solicităm ca firmele străine să nu mai beneficieze de masă lemnoasă, chiar dacă lucrează în țară, iar primul drept în acest caz să-l aibă firme cu capital integral românesc”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre organizatorii protestului, Vasile Tivadar.
El a susținut că, dacă nu se ia o atitudine fermă, peste câțiva ani toții munții din județul Maramureș vor fi afectați de defrișările accentuate. Protestul împotriva defrișărilor de pădure se va relua, vinerea viitoare, în fața Prefecturii Maramureș, a anunțat Tivadar.
Președintele reacționează
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că problema defrișărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
”Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris șeful statului pe Facebook.
O serie de proteste împotriva tăierilor masive de pădure au fost organizate sâmbătă în mai multe orașe din România. Conform datelor centralizate, protestele, care s-au derula sub sloganul Împreună putem opri masacrul pădurilor, au avut loc în: București, Alba-Iulia, Baia Mare, Brașov, Cluj, Focșani, Iași, Ploiești, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Vaslui, Constanța (pe 10 mai va avea loc protestul DA parcurilor și pădurilor, NU mall-urilor în Constanța), precum și în Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal și Londra.