AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - Ce riscă șoferii cu permisul suspendat dacă...

E BINE SĂ ȘTIȚI – Ce riscă șoferii cu permisul suspendat dacă nu dau sau nu iau testul obligatoriu de cunoaștere a regulilor de circulație

spot_img

DISTRIBUIȚI

Suspendarea pe timp limitat a dreptului de a conduce este una dintre sanctiunile complementare ce pot fi aplicate soferilor, pe langa amenda, potrivit Codului rutier. In plus, in anumite situatii, soferii sunt obligati sa sustina un test de cunoastere a regulilor de circulatie, inainte de terminarea perioadei de suspendare. In cazul celor care nu se prezinta la acest test sau nu-l promoveaza, perioada de suspendare este majorata.

”Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie (…)”, prevede actul normativ.

Concret, soferii trebuie sa sustina testul:

  • daca permisul auto le-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • daca fapta acestora a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea/renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei/amanarea aplicarii pedepsei.

Daca soferii nu sustin acest test sau nu-l promoveaza, se arata in Codul rutier, perioada de suspendare a dreptului de a conduce este prelungita automat cu inca 30 de zile. Aceasta prelungire se aplica o singura data, iar apoi soferii isi recapata dreptul de a conduce masini, a confirmat pentru redactia noastra un reprezentant al Politiei Romane.

In cazul nepromovarii testului de cunoastere a regulilor de circulatie sau al neprezentarii la serviciul rutier pentru sustinerea verificarii regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) de la acelasi articol (art. 106 din Codul rutier – n.r.), perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se prelungeste o singura data cu 30 de zile.

Nota: In afara de suspendarea dreptului de a conduce, celelalte sanctiuni suplimentare sunt aplicarea punctelor de penalizare, confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor rutiere ori folosite in acest scop, imobilizarea vehiculului si radierea din oficiu a inmatricularii/inregistrarii vehiculului.

Cazuri in care poate fi suspendat permisul auto

In general, sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a conduce se aplica pentru 30, 60 sau 90 de zile, conform Codului rutier, in situatii precum trecerea pe rosu, conducerea pe sensul opus sau depasirea limitei legale de viteza cu peste 50 km/h.

Astfel, soferii risca sa ramana fara permis timp de 30 de zile daca:

  • depasesc coloanele de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
  • nu acorda prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar si care se afla pe sensul deplasarii vehiculului;
  • nu acorda prioritate vehiculelor care au acest drept;
  • trec pe culoarea rosie a semaforului;
  • nu respecta regulile de depasire;
  • nu respecta semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
  • nu se prezinta la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale (cu anumite exceptii).

Fiind vorba de o penalizare suplimentara, suspendarea permisului este aplicata odata cu o sanctiune de 4 sau 5 puncte-amenda.

Suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile, potrivit actului normativ mentionat, se aplica in urmatoare cazuri:

  • nerespectarea regulilor de prioritate, depasire sau trecere la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;
  • nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;
  • circulatia pe sens opus (exceptand depasirile regulamentare).

Totodata, pentru savarsirea acestor fapte, soferii sunt sanctionati cu 6-8 puncte-amenda.

In afara de primirea unei sanctiuni de 9-20 puncte-amenda, soferii risca sa ramana fara permis timp de 90 de zile atunci cand:

  • conduc sub influenta bauturilor alcoolice (daca fapta nu constituie infractiune);
  • conduc un vehicul cu defectiuni grave la sistemul de franare sau la mecanismul de directie;
  • nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate/in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
  • depasesc cu peste 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care se afla si pentru categoria autovehiculului condus, acest lucru fiind constatat cu ajutorul unui radar.

Atentie! In cazul celor care savarsesc din nou una dintre aceste fapte, intr-o perioada de sase luni de la momentul restituirii permisului auto, perioada de suspendare se majoreaza cu inca 30 de zile.

Nota: In perioada 1 ianuarie 2015 – 30 iunie 2015, valoarea unui punct-amenda este egala cu 97,5 lei, iar incepand cu data de 1 iulie 2015 aceasta va fi de 105 lei.

Suspendarea permisului pentru 30 de zile se aplica si daca soferul acumuleaza 15 puncte de penalizare, se mai arata in Codul rutier. Daca acesta acumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare, in 12 luni de la expirarea ultimei suspendari a permisului, sanctiunea se aplica pentru o perioada de 60 de zile.

In alta ordine de idei, documentul mai stabileste si ca: „suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune (…) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta (Codul rutier – n.r.) prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce”.

Perioada de suspendare poate fi redusa la cererea soferului

In afara de cazurile in care soferii sunt obligati sa dea testul de cunoastere a legislatiei rutiere, actualele reglementari dispun ca acest lucru poate fi facut si la cerere, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare.

„Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie de catre contravenient se efectueaza de catre serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, in cazul in care sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savarsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz, a fost majorata cu 30 de zile”, este mentionat in regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.

Concret, verificarea consta intr-un test-grila cu 15 intrebari din legislatia rutiera, iar pentru a-l promova soferii trebuie sa dea cel putin 13 raspunsuri corecte. Sustinerea testului-grila se face, in perioada de suspendare, in zilele stabilite de serviciul politiei rutiere.

Totusi, regulamentul prevede ca, in afara de promovarea testului, pentru reducerea cu 30 de zile a perioadei de suspendare soferul mai trebuie sa indeplineasca si urmatoareleconditii, in mod cumulativ:

  • sa fi obtinut permisul auto cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei;
  • sa nu fi beneficiat de o astfel de masura in ultimii trei ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea suspendarii;
  • sa nu mai fi avut suspendat dreptul de a conduce in ultimii doi ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara.

De retinut este ca reducerea suspendarii nu se aplica daca:

  • perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
  • soferul a cumulat din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a dreptului de a conduce;
  • soferul a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat doar pagube materiale si s-a stabilit ca acesta a condus in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
  • sanctiunea contraventionala complementara se dispune ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata, cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

Perioada de suspendare se reduce de catre seful politiei rutiere a judetului/municipiului Bucuresti pe raza careia s-a savarsit fapta ori de catre seful Politiei Rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA