Codul muncii va fi modificat din nou, insa de data aceasta in privinta repausului saptamanal al salariatilor. Proiectul de lege trecuse deja de Senat in luna februarie. Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in calitate de Camera decizionala, o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul saptamanal la care au dreptul salariatii.
Proiectul a fost aprobat in forma prezentata de senatori – cu 295 de voturi pentru si patru abtineri -, ceea ce inseamna ca, pentru a se aplica, mai ramane doar ca actul sa fie promulgat de presedintele Romaniei si apoi publicat in Monitorul Oficial.
Concret, alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii va dispune ca repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Astfel, spun initiatorii, forma propusa este mult mai concisa si nu mai lasa loc de interpretari.
In momentul de fata, angajatii au parte de repausul saptamanal, conform Codului muncii, in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Astfel, prevederile adoptate miercuri sunt necesare deoarece formularea din actul normativ este ambigua si permite interpretari ce pot fi in dezavatajul salariatilor.
„(…) In Codul muncii, se face referire la faptul ca perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca. Din pacate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regasita in textul reglementarilor legale, profita de nestiinta angajatului, lasandu-i acestuia din urma impresia ca are foarte multe obligatii si foarte putine drepturi, in speta, dreptul la repaus saptamanal. Pentru a elimina acest gen de interpretari prin care relatia angajat – angajator poate fi dezechilibrata (…), am initiat aceasta propunere legislativa care are ca obiect de reglementare inlocuirea formularii art. 137 alin. 1 cu privire la repausul saptamanal care se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica, cu formularea repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica, forma propusa, in opinia noastra, fiind mult mai concisa si nelasand loc interpretarilor”, este explicat in expunerea de motive anexata proiectului de lege. (avocatnet.ro)