Acasăsinucidere maramuresMANIFESTARE DE PRESTIGIU - România la Târgul Internațional de Carte de la...

MANIFESTARE DE PRESTIGIU – România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2015

spot_img

DISTRIBUIȚI

Târgul Internațional de Carte de la Londra, la care România a devenit, de opt ani, o prezență constantă, se deschide în 14 aprilie la Centrul Expozițional Olympia, situat în cartierul rezidențial Kensington, în vestul Londrei.

Târgul londonez este un veritabil forum de afaceri al profesioniștilor industriei mondiale a cărții, organizat aproape în exclusivitate pentru a pune în contact și a facilita relațiile comerciale între cei aproximativ 25.000 de editori, agenți literari, tipografi, producători de carte electronică și echipamente din domeniu, librari și distribuitori de carte etc., provenind din peste 120 de țări.

Din acest motiv, invitatul special al fiecărei ediții nu este o literatură națională, așa cum se întâmplă la alte mari târguri de profil, ci o piață de carte – ca destinație de afaceri și țintă de marketing. În 2015, piața vizată este Mexicul, considerat din ce în ce mai atractiv pentru dezvoltarea afacerilor editoriale.

Prezența românească, asigurată neîntrerupt din anul 2007, își propune, ca de fiecare dată, să creeze în primul rând un context de manifestare pentru profesioniștii cărții din România și partenerii acestora. Ca atare, 15 edituri și reprezentanții lor sunt așteptați să transforme standul românesc, plasat într-o zonă destinată expozanților din Uniunea Europeană, într-un spațiu de întâlnire și negociere pe cât de elegant, pe atât de primitor. Și, întrucât la Târgul propriu-zis au acces exclusiv profesioniștii, evenimentele de public sunt organizate la sediul ICR Londra și la Librăria Europeană de lângă Piccadilly Circus, unde funcționează, de anul trecut, o secțiune de carte românească în original, deschisă tot ca o inițiativă a Institutului Cultural Român.

Programul românesc la ediția de anul acesta, constituit ca și în anii precedenți din evenimente româno-britanice, urmărește să evoce, prin autorii invitați și cărțile promovate, forța literaturii de suscita întâlniri esențiale și revelații de diferite facturi: interioare, culturale, geografice. Fiecare moment al programului își propune să pună în evidență puterea cuvintelor de a aduce la lumină și de a exprima, prin limbaje diferite, dar fiecare pe deplin îndreptățit, până și aspectele cele mai complicate ale identității.

La actuala ediție, conceptul programului românesc gravitează în jurul ideii de autor-punte, a scriitorului capabil să dezvăluie, în afara spațiului de proveniență, desenul profund al unei identități culturale sau să traducă, în propria cultură, profilul istoric, cultural sau intelectual al unei culturi străine.

Ca atare, axa care structurează programul conceput și derulat de Institutul Cultural Român și partenerii săi se sprijină pe doi scriitori – unul român, celălalt britanic – care au făcut din opera lor, fiecare în felul său, locul privilegiat al unor importante descoperiri culturale și identitare. Invitata specială este poeta Ana Blandiana, nu numai unul dintre cei mai importanți autori români postbelici, ci și o mare conștiință civică și un neobosit constructor de instituții ale memoriei naționale. Celălalt autor celebrat este Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai important autor britanic de cărți de călătorie al ultimelor decenii, care a transcris în sute de pagini elocvente și subtile jubilația întâlnirii cu oamenii și peisajele României.

Cele trei zile de întâlniri profesionale, dialoguri publice, lansări și evenimente conexe reunesc, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şi Vidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi importante figuri culturale ale diasporei românești din Marea Britanie, precum Michael de StyrceaŞerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.

Standul românesc și programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate și finanțate de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Național al Cărții și al ICR Londra și realizate cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Asociației Editorilor Români, al Librăriei Europene din Londra și al Patrick Leigh Fermor Society. Sponsor: SC Kandia Dulce S.A.

Program:

MARŢI, 14 APRILIE

12pm / Stand 5C120 / Centrul Expozițional Olympia, Hammersmith Road

Inaugurarea prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2015

Evenimentul de deschidere, desfășurat în prezența E.S. dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, reunește la standul României din Centrul Expozițional Olympia – personalizat, ca și cel de la ediția trecută, de designerul român Zoe Olaru -, scriitori români și britanici, editori și alți profesionişti din lumea cărţii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

7pm / Librăria Europeană / 5 Warwick Street

Emblems of Identity: New Romanian Books in English / Emblemele identității – noi apariții editoriale românești în limba engleză

Cele mai recente cărţi semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în limba engleză sunt prezentate la Librăria Europeană din inima Londrei. În prezența autorilor Liviu Antonesei (The Innocent and Collateral Victims of a Bloody War with Russia, Editura Profusion); Marius Turda (Latin Eugenics in Comparative Perspective, Editura Bloomsbury); Daniel Briggs, Dorina Dobre (Culture and Immigration in Context: An Ethnography of Romanian Migrant Workers in London, Palgrave Macmillan); Nigel Shakespear (Times New Romanian: Voices and narrative from Romania, Matador) și Ian Macilwain (In Search of the Village Distilleries of Maramures, Broombank Publishing).

MIERCURI, 15 APRILIE

7pm / ICR Londra / 1 Belgrave Square

Dwelling in Words: An Evening with Ana Blandiana / A locui în cuvinte. O seară cu Ana Blandiana

Marea poetă Ana Blandiana rememorează, în compania unora dintre cei mai importanți traducători și comentatori ai săi din străinătate, excepționalul parcurs poetic și personal care a transformat o tânără aspirantă foarte talentată, dar provenită dintr-o familie indezirabilă pentru sistemul comunist, într-un autor legendar, care a distilat în opera sa tribulațiile unei conștiințe naționale amuțită de minciună și violență. Interlocutorii scriitoarei sunt poeții Fleur Adcock și Vidyan Ravinthiran și traducătorii Paul Scott Derrick și Viorica Pâtea. Cu această ocazie, Ana Blandiana va citi fragmente din My Native Land A4, cea mai recentă carte a sa, apărută în limba engleză la editura britanică Bloodaxe Books în anul 2014.

Dialogurile și lecturile serii vor fi acompaniate de intervențiile muzicale ale saxofonistului Nicolas Simion şi ale chitaristului Sorin Romanescu, extrase din impetuoasa suită de jazz “Romanian Impressions”.

JOI, 16 APRILIE

7pm / ICR Londra / 1 Belgrave Square

“Patrick Leigh Fermor: A Romanian Romance” / “Patrick Leigh Fermor – o pasiune românească”

Vernisajul expoziției care urmărește, printr-un colaj de fotografii vechi și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor Between the Woods and the Water și The Broken Road, prin intermediul oamenilor și peisajelor care se află la originea atașamentului său de o viață pentru România. Itinerariile românești ale lui Fermor sunt ilustrate de instantanee luate, în aceeași perioadă, de neobositul fotograf german Kurt Hielscher.

7:30pm / ICR Londra / 1 Belgrave Square

The Enamoured Way: Patrick Leigh Fermor and Romania / Calea îndrăgostită – România lui Patrick Leigh Fermor

Istoricul şi scriitorul Alan Ogden, scriitorul şi jurnalistul Tom Fort, precum și câțiva prieteni ai lui Patrick Leigh Fermor din exilul românesc de la Londra – Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino și Marie-Lyse Ruhemann, discută fascinația celebrului scriitor pentru România, examinând percepțiile și observațiile sale pline de culoare și miez, informate de solide cunoștințe istorice, culturale și lingvistice.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați www.icr-london.co.uk

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA