Rolul Organizației Internaționale a Muncii ar putea fi unul de prim rang dacă s-ar constitui în miezul sprijinului politic și al asistenței tehnice pe care o poate acorda statelor membre, a declarat luni ministrul delegat pentru dialog social, maramureșeanul Liviu Marian Pop, la Reuniunea la nivel înalt a celei de-a 323-a sesiuni a Consiliului de Administrație al OIM, de la Geneva.
Una dintre prioritățile Organizației Internaționale a Muncii este promovarea muncii decente pentru toți. Structura sa tripartită unică reprezintă platforma de promovare a muncii decente, ca unul dintre cele patru obiective fundamentale, alături de promovarea drepturilor în muncă, protecția socială și dialogul social. În această perioadă de provocări economice și sociale majore, rolul Organizației Internaționale a Muncii ar putea fi unul de prim rang dacă s-ar constitui în miezul sprijinului politic și al asistenței tehnice pe care o poate acorda statelor membre.
În alocuțiunea sa, ministrul Liviu Pop a subliniat că Guvernul României este în favoarea unui mecanism eficient de implementare și evaluare a impactului politicilor pe piața forței de muncă ținând seama de faptul că dialogul social este esențial pentru îmbunătățirea acestui proces.
La evenimentul de la Geneva au participat miniștri, miniștri adjuncți ai Muncii din statele membre ale OIM, personalități marcante ale vieții academice și politice, diplomați și experți.
Tema dezbătută a fost ”Ocuparea forței de muncă pe plan mondial și provocările sociale. Tendințe emergente și rolul OIM” și a avut ca punct de plecare un amplu raport prezentat de Biroul Internațional al Muncii. România este membră a OIM din 1919 și deține mandatul de membru titular al Consiliului de administrație pentru o perioadă de 3 ani (octombrie 2014 – iunie 2017).