ACTUALIZARE – După cinci ore de audieri în care a fost confruntat cu alți inculpați în dosarul ANRP, procurorii au luat decizia reținerii lui Horia Georgescu pentru 24 de ore. El urmează să fie prezentat magistraților cu propunerea procurorilor de arestare preventivă. Șeful ANI este acuzat de abuz în serviciu.
Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost adus luni dimineaţa la DNA, pentru a fi audiat în legătură cu activitatea sa de la ANRP. Georgescu a fost, până în 2010, membru în Comisia de Stabilire a Despăgubirilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Sunt vizaţi toţi cei care au făcut parte din Comisia de Stabilire a Despăgubirilor.
În ianuarie 2015, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că, printr-o decizie din octombrie 2013, Curtea de Conturi a României a dispus reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.
Curtea de Conturi a efectuat un control la ANRP, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.
Curtea de Conturi a obligat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor să verifice toate rapoartele de evaluare care au stat la baza unor despăgubiri mai mari de 500.000 lei. În baza deciziei Curţii de Conturi a României şi în urma reevaluării unui număr de 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare, valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare, mai spun sursele judiciare.
În aceste condiţii, ANRP a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în vedere declanşării cercetărilor pentru stabilirea şi recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat prin supraevaluarea unor imobile pentru care s-au acordat despăgubiri, datele existente conducând la concluzia unor supraevaluări în detrimentul statului român.