În mod normal meciul contra unei jucătoare aflate accidental pe locul 33 în clasamentul WTA şi fără performanţe deosebite nu ar fi trebuit să fie o problemă pentru Simona Halep. Dar jucătoarea noastră nu a făcut deloc un joc mare, iar adversara ei a profitat de carenţele arătate în joc de româncă. A fost un meci mult mai echilibrat decât arată scorul final, un meci care a generat emoţii deloc puţine românilor care s-au trezit la 5.30 dimineaţa pentru a-l urmări.
Primul set a fost câştigat categoric de Halep, dar numai pe tabela de marcaj. În teren a fost mult mai greu. Cu excepţia game-ului 6, când românca a făcut un break alb, toate celelalte game-uri le-a câştigat la avantaj, uneori şi după trei sau patru egalităţi. A fost un joc de uzură în care Halep nu a strălucit, deşi adversara a fost mai slabă decât se anticipase. Ca şi la meciul precedent, de fapt este o problemă a anului 2015, primul serviciu intră foarte greu. Totuşi în acest prim set Simona a avut meritul că la 0-0, 2-0 şi 3-1 a reuşit să salveze 6 mingi de break.
Nicio schimbare în bine în setul II
În al doilea set, nu observăm nicio schimbare în bine la Simona Halep, în timp ce adversara ei joacă la disperare, pentru că nu mai avea ce pierde. Pe lângă primul serviciu aflat tot în suferinţă, acum şi returul, în special pe rever nu prea mai intră şi inexplicabil, Halep joacă exclusiv pe fundul terenului, ceea ce permite adversarei fie să dicteze ritmul jocului şi să atace, fie să răspundă la mingi grele. Dar ar fi venit la fileu, Simona ar fi câştigat fără probleme multe mingi pe care le-a pierdut prin retururi defectuoase de pe fundul terenului. La 4-2 pentru americană şi pe serviciul ei se joacă practic setul. Se înregistrează nu mai puţin de 11 egalităţi, în 4 situaţii Halep având mingi de break, pierdute de fiecare dată. Situaţia se repetă şi la 5-3 pentru Lepchenko, când în două rînduri românca are mingi de break, nu le fructifică, după care adversara îşi adjudecă game-ul şi setul. A mai fost ceva ve nu ne-a plăcut în acest set la Simona: de multe ori părea că nu este concentrată 100% asupra jocului, şi parcă avea o privire „rătăcită”. În tribune – destul de goale pentru un meci vedetă de turul III – cei aproximativ 20 de români care au încurajat-o frenetic pe Halep au amuţit şi ei. După încheierea setului doi, Halep apelează la medicul arenei, acuzând o problemă la glezna dreaptă, jocul fiind reluat după cca 6 minute.
Halep s-a simţit mai bine la primire
Setul decisiv începe cu câte un break de ambele părţi, după care Simona îşi face serviciul. Jucătoarea americană dă, ca şi pe parcursul setului secund semne de nervozitate, iar după fiecare minge pierdută vociferează de parcă s-ar certa cu cineva. După un nou game maraton, Halep face break-ul şi se distanţează la 3-1. Se pare că Simona se simte mult mai bine pe serviciul adversarei. Nici în acest al treilea set – oare ce păzeşte antrenorul ei – Simona nu se dezlipeşte de fundul terenului, ceea ce are drept consecinţă schimburi lungi de mingi, care o avantajează pe jucătoarea americană. Ultimele 3 game-uri sunt câştigate de Halep, ultimul după o revenire de la 0-40. O victorie aparent clară, dar obţinută destul de dificil în urma unui joc sub ceea ce ştim că poate Halep.
Evoluţia scorului
Setul 1 (primul serviciu Halep): 1-0, 2-0, 3-0, 3-1, 4-1, 5-1, 6-1 pt. Halep (38 de minute)
Setul 2 (primul serviciu Lepchenko): 1-0, 1-1, 2-1, 3-1, 4-1, 4-2, 5-2, 5-3, 6-3 pentru Lepchenko (55 de minute)
Setul 3 (primul serviciu Halep): 0-1, 1-1, 2-1, 3-1, 4-1, 5-1, 6-1 pentru Halep (41 de minute)
Ce a obţinut până acum Simona Halep
- un cec de 59.185 USD
- 120 de puncte care se adaugă la cele 1.610 obţinute în cele trei turnee anterioare din 2015 şi care îi conservă locul 3 în clasamentul WTA pe 2015 („Road to Singapore”)
- recuperarea a 120 de puncte din cele 390, pe care le are de „apărat” în clasamentul general al WTA de la ediţia 2014 a BNP Paribas Open
- se menţine pe locul 3 în clasamentul general al WTA
Cine va fi adversara din turul IV
Simona Halep va juca în turul IV împotriva jucătoarei cehe Karolina Plíšková (cap de serie nr.14), care noaptea trecută a învins-o pe Garbina Muguruza (c.s. 19) cu scorul de 2-0 (7/5, 6/4). O victorie relativ surprinzătoare, ţinând cont că Muguruza a început foarte bine anul şi a crescut foarte mult faţă de anul trecut. Halep a mai jucat în acest an cu Plíšková, în finala turneului din Dubai, şi a învins-o cu 6/4, 7/6.
Ni s-a cam terminat benzina
Alte trei prezenţe româneşti pe terenurile de la Indian Wells au consemnat tot atâtea înfrângeri, deci şi eliminări:
- Victor Hănescu (146 ATP) nu a realizat surpriza şi a pierdut în două seturi, 4/6, 4/6 în faţa italianului Andreas Seppi (33 ATP), meciul durând 1 oră şi 13 minute.
- Perechea Monica Niculescu/Ana Panova (Rus) a pierdut în faţa mult mai experimentatelor Samantha Stosur (Aus)/Lysa Raymond (SUA) cu 0-2 (3/6, 2/6)
- Raluca Olaru şi ucraineanca Olga Savchik nu au avut nicio şansă în faţa Carolinei Garcia (Spa)/Katarina Srebotnik (Slo) pierzând cu 0-2 (0/6, 4/6).
- Mai avem în cursă pe Florin Mergea care împreună cu Dominic Inglot vor juca contra columbienilor Cabal/Farah.
Bombele zilei: Radwańska şi Makarova out!
Chiar dacă începând cu turul III se întâlnesc între ei capii de serie, totuşi eliminarea unor jucătoare de mare forţă, aflat în top 20, reprezintă surprize sau bombe, dacă învingătoarele sunt venite din „pluton” sau din calificări. În noapte de duminică spre luni (fusul ora al României) am avut două bombe:
Heather Watson (43 WTA) – Agnieszka Radwańska (cap de serie 7) 2-0 (6/4, 6/4)
Timea Bacsinszky (26 WTA) – Ekaterina Makarova (cap de serie 8) 2-1 (3/6, 7/5, 6/4)
(cotidianul.ro)