Aproximativ 89% din elevii care fac în prezent Religie au ales să urmeze în continuare acest curs, completând cereri în acest sens, conform deciziei Curţii Constituţionale. „Până pe 6 martie ora 18.00 au fost introduse în baza de date 2.123.645 de cereri din totalul celor 2.359.880 care au religia în oferta educaţională, adică aproape 90% din baza de raportare. Este vorba de cereri introduse în evidenţa computerizată. Probabil mai sunt cereri depuse în şcoli, dar încă neintroduse în sistemul informaţional”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
La nivelul județului Maramureș au făcut cereri pentru continuarea orelor de religie circa 85% dintre elevii care au studiat și până acum materia. Florin Hoban, inspector școlar județean pentru religie, a declarat că sunt 140 de cadre didactice care predau religia în școlile maramureșene, dar aici sunt cuprinși și suplinitorii sau titularii din partea tuturor cultelor. Hoban susține că din calculele făcute, ISJ Maramureș nu va avea probleme cu posturile.
Dintre cererile completate de copii sau părinţii lor (în cazul celor sub 14 ani), au fost introduse în sistemul informatic între 55% şi 95% în fiecare judeţ. Ministrul Educaţiei a mai precizat că în învăţământul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din grădiniţe, şcoala postliceală, dar şi formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă.
Pentru a fi pusă în practică decizia Curţii Constituţionale, dar şi pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie în anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, printr-o adresă din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor şcolare ca, până pe 6 martie, să informeze elevii majori, respectiv părinţii şi tutorii legal instituiţi pentru elevul minor, referitor la hotărârea CC şi la faptul că, dacă doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a beneficia de ora de religie, trebuie să adreseze unităţii de învăţământ o solicitare scrisă.
În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de Religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano – Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.
Religia este predată în școli de 6.000 de profesori
Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit în 28 februarie, a arătat că CC a menţinut statutul orei de Religie ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru şcoală, şi a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, şi anume pe baza unei cereri de înscriere. Consiliul a solicitat Parlamentului ca atunci când va completa articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale să prevadă clar că înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa ora de Religie, dar şi retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisă.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea, pe 13 februarie, că elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singură dată pe ciclu de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal, excepţie făcând anul şcolar 2015-2016, când îşi vor exprima opţiunea indiferent de anul de studiu. Ulterior, ministrul Sorin Cîmpeanu arăta că profesorii de religie care şi-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului părinţilor de a-şi înscrie copii la această materie „vor căuta dreptatea în justiţie”, iar dacă vor avea câştig de cauză, Ministerul Educaţiei va trebui să le achite salariile rămase neplătite. Ministrul Educaţiei mai spunea că a fost avansată ideea plasării acestei materii la începutul sau la finalul programului, dar că norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început şi sfârşit de program.
„Deşi a fost avansată ideea poziţionării orelor de religie la începutul sau finalul programului, datorită numărului de ore care alcătuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decât într-o oarecare măsură problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperită doar la început şi sfârşit de program. Ajută, dar nu rezolvă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului Educaţiei, în prezent, religia este predată în şcoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari. În şcolile din România, religia face parte din trunchiul comun şi este predată pentru toate cele 18 culte recunoscute.