Un grup de instituţii jurnalistice, printre care The Guardian, Le Monde, BBC şi Consorţiul Internaţional pentru Jurnalismul de Investigaţie, se află la originea unui scandal financiar de proporţii, după ce a publicat un material în care demască evaziunea fiscală la nivel mondial. Totul s-a derulat prin filiala elveţiană a băncii HSBC. Conform datelor publicate, 219 clienţi care deţin în total 1,4 miliarde dolari în conturi au legături cu România, 5% dintre ei având paşaport şi naţionalitate română. Potrivit investigației, ar putea fi vorba despre actuali și foști politicieni. Unul dintre aceştia are în cont 829 milioane de dolari!
Dosarele pe care se bazează Swiss Leaks pornesc de la informaţiile secrete dezvăluite în 2008 guvernului francez de Hervé Falciani, un fost angajat al HSBC. Autoritatea fiscală franceză a lansat o investigație pornind de la această sursă.
Investigaţia jusnalistică este o dovadă că elita lumii păstrează o mulțime de bani departe de ochii indiscreti ai fiscului din țărilor lor de origine, menținându-i în conturi private din Elveția, unde bancherii sunt obligaţi prin lege să păstreze secretul bancar. În posesia publicaţiilor au intrat aproximativ 30.000 de documente din anii 2005-2007, cu active în valoare totală de aproximativ 120 miliarde dolari.
Filiala bancară elvețiană a HSBC a ajutat clienții bogați să eludeze taxele si să ascundă active de milioane de dolari, făcând banii nedetectabili şi a consiliat clienții cu privire la modul de a eluda autorităților fiscale naționale, potrivit unei mari părţi a documentelor bancare ajunse în posesia presei.
Dosarele arată că filiala elvețiană a HSBC le permitea în mod regulat clienţilor să retragă cărămizi de bani, de multe ori în valută străină puţin utilizată în Elveția; comercializa scheme prin care clienţii bogaţi puteau evita taxele europene; banca a colaborat cu unii clienti pentru a ascunde de autorităţile fiscale din ţara de origine conturi „negre” nedeclarate; a asigurat conturi criminalilor internaționali, oamenilor de afaceri corupți și altor persoane cu grad de risc ridicat.
Sunt implicaţi clienţi din 200 de ţări, inclusiv România. Investigaţia arată că România este pe locul 39 în topul clienţilor evazionişti. Într-un singur cont al unui client român erau ascunse 829 de milioane de dolari.
Identitatea clientului din România nu a fost făcută încă publică. Investigaţia arată că peste 100.000 de clienţi din aproape 200 ţări şi peste 20.000 de firme au primit ajutor de la HSBC să-şi ascudă banii în conturi offshore.
Ar fi vorba de mulţi infractori, politicieni dar şi celebrităţi din showbiz şi sport. Printre ei – regele Iordaniei, actorii Christian Slater, Joan Collins, fotbalişti ca Diego Forlan, pilotul de formula 1 Fernando Alonso, campionul de moto GP Valentino Rossi, designerul Valentino şi modelul Elle McPherson. Schema de evaziune este complicată. Clienţii primeau conturi offshore – ceea ce nu este ilegal, dar banii erau ascunşi – adică nu se plăteau taxe pentru ei. Ceea ce este ilegal.
HSBC nu doar că ştia ci îşi învăţa clienţii cum să nu plătească taxe. Își trimitea angajaţii să vorbească personal cu clienţii cu bani ca să nu existe niciun fel de înscrisuri. HSBC spune că nu mai practică astfel de măsuri și că a închis peste 70% din aceste conturi şi că acum pune respectul legii în faţa obţinerii profitului.
Dezvăluirile din scandalul SwissLeaks vor amplifica cererile pentru acţiuni ferme împotriva paradisurilor fiscale off-shore. Interceptată de Guardian, HSBC, a doua cea mai mare bancă din lume a recunoscut faptele filialei sale elvețiene.