AcasăEvenimentZORNĂIT DE CĂTUȘE – Ultimele zile de libertate pentru Elena Udrea

ZORNĂIT DE CĂTUȘE – Ultimele zile de libertate pentru Elena Udrea

spot_img

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarele Microsoft şi Gala Bute. Parlamentul va decide luni dacă îi ridică imunitatea fostului ministru. Procurorii DNA au cerut, ieri, Camerei Deputaţilor, să încuviinţeze arestarea preventivă a deputatului Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute“. Concret, Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Mai mult, procurorii anticorupţie o acuză pe Udrea şi de luare de mită.

 

Pe lângă dosarul Gala Bute, DNA cere arestarea preventivă a Elenei Udrea şi în dosarul Microsoft, pe motiv că a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri. „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de DNA în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014“, arată DNA într-un comunicat.

Mult de muncă pentru Parlament Până la cererea de ieri de arestare preventivă, procurorii DNA mai trimiseseră, în prealabil, o altă solicitare Parlamentului, însă nu de  arestare, ci doar de începere a urmăririi penale, avizată favorabil ieri în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Aşadar, deputaţii jurişti vor trebui să dea două noi avize pentru cererile de arestare preventivă trimise ieri de procurorii DNA. Comisia Juridică va avea la dispoziţie trei zile pentru a întocmi un raport. Indiferent dacă raportul va fi pozitiv sau negativ, el va ajunge luni în plenul Camerei Deputaţilor, unde parlamentarii vor decide dacă îi ridică sau nu imunitatea Elenei Udrea. Adică dacă procurorii o pot aresta sau nu pe Udrea. Însă încuviinţarea începerii urmăririi penale pare o simplă formalitate dacă este să ţinem cont de declaraţiile liderilor politici.

Preşedintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, că plenul se va pronunţa luni asupra cererii de începere a urmăririi penale în cazul Udrea, unde există deja aviz pozitiv, precum şi asupra celorlalte cereri.

„Am stabilit, cu această ocazie, pentru că ne-a venit raportul pe primul dosar în cazul doamnei deputat, fost ministru al Dezvoltării, să avem un plen imediat după plenul reunit de luni, cu patru puncte: luăm act de încetarea mandatului domnului deputat Petre Roman al doilea – raportul venit de la Comisia Juridică în primul dosar de ridicare a imunităţii şi începere a urmăririi penale, sub rezerva primirii celorlalte două rapoarte pe care le-am trimis acum la Comisia Juridică”, a spus Zgonea. El a precizat că ultimele două cereri ale DNA în cazul Udrea au fost trimise Comisiei juridice.

„Am dat cele două noi dosare Comisiei Juridice: unul, conform Regulamentului, îl vor judeca cei din comisie şi le-am dat voie să lucreze vineri, sâmbătă şi duminică; celălalt – are stabilit în statut un termen scurt de trei zile, în situația excepţională în care se cere arestarea preventivă a unui deputat”, a precizat Zgonea.

„Noi am adoptat o hotărâre a grupurilor parlamentare, la Sinaia, şi vom vota de fiecare dată pentru toate solicitările care ţin fie de fapte penale, fie de incompatibilităţi“, a spus premierul Victor Ponta, întrebat cum va vota PSD în cazul Elena Udrea.

Vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu, colegă în Guvernul Boc cu Elena Udrea, a spus că parlamentarii PNL vor vota pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Dezvoltării, la fel cum vor proceda pentru toate cererile Justiţiei.

Elena Udrea a anunţat că nici nu se va prezenta în plenul Camerei Deputaţilor pentru a se apăra. „Am cerut Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor să facă ceea ce am susţinut tot timpul că trebuie făcut în situaţii similare: să avizeze favorabil cererea DNA, pentru că Parlamentul nu trebuie să se substituie Justiţiei. Nu voi veni în Parlament să-mi susţin cauza în niciun fel“, a spus Udrea.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA