AcasăEvenimentSE FURA CA-N CODRU: 444 de maramureseni au dosare penale dupa ce...

SE FURA CA-N CODRU: 444 de maramureseni au dosare penale dupa ce au furat lemne din padurile judetului

spot_img

DISTRIBUIȚI

În judeţul Maramureş, suprafaţa fondului forestier este de 259.062 ha pădure din care: 140.794 ha proprietate publică a statului; 58.518 ha proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale; 58.600 ha proprietate privată a unor persoane fizice şi juridice şi 1.150 ha păşuni împădurite (incluse în amenajamentele silvice) proprietate privată a unităţilor administrativ teritoriale. Din suprafaţa totală de pădure, Direcţia Silvică Maramureş asigură serviciile silvice/administrarea a 197.773 ha.

Opt ocoale silvice private (O.S. Alpina Borşa, O.S. Silva Borşa, O.S. Composesoral Vişeu, O.S. Municipal Baia Mare), toate cu sediile pe raza judeţului, O.S. Ciumeşti şi O.S. Ardud, ambele cu sediul pe raza jud. Satu Mare, O.S. Romuli, cu sediul în Bistriţa Năsăud, O.S. Vlădeasa cu sediul în jud. Cluj) asigură serviciile silvice/administrarea a 47.562 ha, iar 13.727 ha pădure proprietate a unor persoane fizice nu sunt asigurate cu pază.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, activităţile specifice de prevenire şi constatare în acest domeniu de activitate au fost gestionate prin organizarea a 600 de acţiuni, din care 325 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos şi 174 în fondul forestier. În cadrul acestor acţiuni, cei 642 de poliţişti şi 321 de silvicultori participanţi,  au verificat 2033 obiective (exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite etc.) iar pentru neregulile constatate au aplicat 311 (+70/12,9%) contravenţii în valoare de 314.840 lei şi au confiscat cantitatea de 8.933 mc materiale lemnoase în valoare de 1.506.978 lei.

Acţiunile au fost circumscrise planurilor de acţiune naţionale: „Scutul pădurii 2014”; „Stop braconajului piscicol 2014” precum şi protocoalelor de colaborare în domeniile silvic şi piscicol încheiate la nivel judeţean cu Direcţia Silvică Maramureş, Inspecţia silvică şi de Vânătoare Maramureş şi Garda Naţională de Mediu.

În perioada analizată, structurile IPJ Maramureş au constituit 444 (+43) dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate şi au soluţionat 207 dintre acestea, un procent de 20% fiind reprezentat de propunerile de trimitere în judecată formulate la terminarea cercetărilor. O mare parte din dosarele penale instrumentate la nivelul structurilor unităţii vizează infracţiuni comise în formă continuă, cu actele materiale de debut comise în anii anteriori, în care sunt participaţii multiple, moduri de operare deosebite şi prejudicii mari, iar activităţile în probaţiune necesare pentru stabilirea vinovăţiei au necesitat şi necesită resurse foarte mari de timp.

Creşterea numărului infracţiunilor silvice constatate cu 10,72% şi al contravenţiilor cu 12,90%, este efectul intensificării acţiunilor de combatere a delictelor silvice desfăşurate de poliţiştii acestei unităţi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA