Poliţiştii rutieri au acţionat pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite atât la nivel naţional, cât şi în plan local, şi au urmărit, în principal, reducerea numărului accidentelor grave de circulaţie şi a consecinţelor acestora. În acest sens, a fost adoptat un mod de acţiune dinamic şi concentrat pe combaterea principalelor cauze generatoare de accidente în zonele cu risc rutier crescut, urmărindu-se în acelaşi timp eficientizarea activităţilor în plan preventiv-educativ.
Polițiștii rutieri au organizat şi executat 2.187 de acţiuni pe linie de combatere a cauzelor generatoare de evenimente rutiere, în contextul cărora au fost ridicate 4.789 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice şi au fost efectuate 27.019 de testări cu etilotestele disponibile (26.786 conducători auto, 110 biciclişti/mopedişti, 22 de căruţaşi şi 101pietoni).
Având ca prioritate efectuarea activităţilor de transport rutier şi a altor operaţiuni conexe în condiţii de siguranţă şi calitate, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, garantarea accesului liber şi nediscriminatoriu la piaţa transportului rutier, o atenţie sporită s-a acordat respectării legalităţii transporturilor rutiere publice de persoane şi mărfuri, taximetriei şi stării tehnice a autovehiculelor, fiind organizate 163 acţiuni (31 pe linie de transport rutier public de persoane, 91 pe transport rutier public de marfă iar 33 au vizat transportul în regim de taxi).
În cadrul acestor acţiuni s-a colaborat cu inspectorii I.S.C.T.R.- Inspectoratul Teritorial Cluj, reprezentanţii Registrului Auto Român, comisarii Gărzii Financiare Maramureş, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial Maramureş, cu reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale Baia Mare şi ai Primăriei Municipiului Baia Mare.
Pe linia verificării stării tehnice a vehiculelor, lucrătorii de poliție rutieră au fost angrenaţi în 202 acţiuni în cadrul cărora au aplicat 2.728 sancţiuni, au reținut 38 permise de conducere și au retras 2.158 certificate de înmatriculare pentru defecţiuni tehnice (cu 790 mai multe decât în 2013). De asemenea, au fost aplicate 372 de sancţiuni pentru lipsa rovinietei, (cu 134 mai multe decât în 2013).
Potrivit Planului de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL), în perioada 10 – 16 februarie 2014 s-a desfășurat o acţiune, care a vizat conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, fiind aplicate 83 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, în perioada 21 – 27 iulie 2014, au fost dispuse de către Organizația Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL) acțiuni pentru verificarea legalității transporturilor rutiere publice de mărfuri și persoane, fiind aplicate 117 sancțiuni contravenționale.
Dinamica accidentelor grave de circulaţie
Din analiza dinamicii accidentelor de circulaţie, rezultă că evenimentele rutiere grave au înregistrat o scădere în anul 2014 faţă de anul anterior cu 170 (-6,8%), numărul persoanelor decedate a scăzut cu 20,5%, iar cel al persoanelor rănite grav s-a redus cu 4,2%.
În urma distribuţiei pe localităţi a accidentelor de circulaţie cu consecinţe grave, se constată că zonele cu cel mai mare risc rutier sunt: Baia Mare (40 de accidente – 23.53% din total), Sighetu Marmaţiei (18 accidente – 10.59% din total), Borşa (12 accidente – 7.06% din total), Vişeu de Sus (5 accidente – 2.95% din total).
În anul 2014, cele mai importante cauze de producere a accidentelor rutiere cu consecinţe grave au fost, în ordinea incidenţei lor, viteza, abaterile pietonilor, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere a vehiculelor.