AcasăEvenimentACTUALIZARE 2: FLAGRANT - Au vrut sa mituiasca un politist de frontiera!...

ACTUALIZARE 2: FLAGRANT – Au vrut sa mituiasca un politist de frontiera! 5.000 euro pentru fiecare transport de tigari ucrainene (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

In urma cu putin timp membri unei retele de contrabandisti de tigari ucrainene au fost prezentati in fata magistratilor Tribunalului Maramures cu propunere de arestare preventiva. Indivizii au abordat un politist de frontiera caruia i-au propus 5.000 de euro pentru fiecare transport de tigari din Ucraina in Romania. Zilnic acestia ar fi intentionat sa aduca 25.000 de pachete de tigari ucrainene. Politistul a povestit totul superiorilor iar ofiterii DGA au pus la cale flagrantul.

ACTUALIZARE 1
În urma denunţului formulat de un poliţist de frontieră, în perioada 03.12.2014 – 21.01.2015, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Maramureş şi cei din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (I.T.P.F.) Sighetu Marmaţiei, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au desfăşurat un complex de activităţi procedurale în vederea documentării şi probării unor infracţiuni în materie de corupţie în conexiune cu infracţiuni de contrabandă cu ţigări.
Astfel, la începutul lunii decembrie 2014, un poliţist de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei a formulat şi adresat un denunţ către D.G.A. – S.J.A. Maramureş, prin care a sesizat faptul că a fost contactat telefonic de S.M. care i-a solicitat sprijinul în introducerea în ţară a unor cantităţi însemnate de ţigări din Ucraina.
Barbatul îi solicita poliţistului de frontieră, în mod concret, să îi comunice un interval de timp şi o anumită zonă în care ar putea să introducă ilegal în Romania respectivele cantităţi de ţigări, cu complicitatea mai multor cetăţeni ucraineni, fără a fi depistat de către autorităţile de frontieră române.
Ţigările ar fi trebuit să fie introduse în ţară cu sprijinul lui L.S., persoană cu dublă cetăţenie română şi ucraineană, care s-ar fi oferit ca, în schimbul serviciului solicitat, să-i ofere poliţistului de frontieră suma de 5.000 euro la fiecare activitate de contrabandă, fără a-i comunica detalii cu privire la cantităţile de ţigări traficate transfrontalier. În continuare, S.M. a precizat că activităţile de contrabandă se vor desfăşura timp de o lună, aproape zilnic, perioadă în care ar urma să îi remită ofiţerului, în schimbul sprijinului său, sume însemnate de bani în valută.
La data de 11.12.2014, S.M. s-a întâlnit din nou cu ofiţerul poliţiei de frontieră căruia i-a remis, cu titlu de avans, suma de 2000 euro cerându-i să le faciliteze introducerea din Ucraina în România, peste frontiera verde, a unei cantităţi de ţigări, activitate preconizată a se derula în data de 12.12.2014.
Prin urmare, la data de 12.12.2014, a fost constituit un dispozitiv de supraveghere a frontierei de stat la nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei –Sectorul Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. În jurul orei 04.00, poliţiştii de frontieră au observat mai multe persoane care au încărcat colete voluminoase într-o autoutilitară aflată pe malul românesc al râului Tisa şi care, ulterior, s-au retras pe teritoriul ucrainean. După ce autovehiculul s-a pus în mişcare, s-a procedat la oprirea acestuia prin executarea somaţiilor legale şi a unui număr de 4 focuri de armă, din care 3 asupra mijlocului de transport, reuşindu-se reţinerea şi identificarea conducătorului auto în persoana lui C.I., din Sighetu Marmaţiei, cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, pe numele caruia a fost întocmit dosar penal pentru contrabandă.
În urma controlului efectuat, s-a constatat că în autovehicul se aflau 25.500 pachete (36 colete) ţigări de diferite mărci, prejudiciul cauzat bugetului de stat, calculat de către organele fiscale, fiind de 306.762 lei. Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar autovehiculul utilizat la comiterea infracţiunii de contrabandă a fost indisponibilizat la sediul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei.
În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a emis, la data de 21.01.2015, ordonanţe de reţinere pe durata a 24 de ore pentru S.M. şi L.S. Astăzi, cei doi au fost prezentaţi Tribunalului Maramureş care a dispus arestarea preventivă.
În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

ACTUALIZARE 2

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş au dispus, la data de 21.01.2015, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor  SABOU MARIUS şi LIŞMAN SERGHEI, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la contrabandă. La aceeaşi dată faţă de inculpaţi a fost luată măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în data de 02.12.2014 inculpatul Sabou Marius a promis martorului denunţător N.D.G. – lucrător de poliţie în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, suma de 5.000 euro în legătură cu îndeplinirea unui act contrar atribuţiilor de serviciu ale acestuia, respectiv pentru a-i furniza informaţii cu privire la sistemul de supraveghere a frontierei de stat în anumite perioade de timp, în scopul introducerii ilegale pe teritoriul României a unor ţigări de provenienţă ucraineană. În data de 11.12.2014 inculpatul Sabou Marius a dat efectiv lucrătorului de poliţie suma de 2.000 euro, care provenea de la inculpatul Lişman Serghei, în scopul menţionat mai sus.

De asemenea, în data de 12.12.2014, inculpaţii au înlesnit introducerea în România din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, a unei cantităţi de 25.500 pachete de ţigări de diferite mărci. Prin această faptă s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 306.762 lei, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA. La data de 22.01.2015, dosarul a fost înaintat instanţei cu propunere de arestare preventivă, cerere admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Maramureş.      Precizăm că, punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA