AcasăActualitatePoliticTUPEU - PNL vrea majorarea salariilor aleşilor locali prin legea salarizării

TUPEU – PNL vrea majorarea salariilor aleşilor locali prin legea salarizării

spot_img

DISTRIBUIȚI

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, duminică, că în partid se poartă discuţii privind majorarea salariului aleşilor locali, în condiţiile în care PNL va vota, luni, împotriva proiectului de lege ce le acordă acestora pensii speciale.

”Poziţia noastră este una foarte clară, nu le susţinem (pensiile speciale pentru aleşii locali-n.r). Am spus, însă, că PNL şi eu credem că este nevoie ca salariile în administraţie să fie ajustate, în baza unei evaluări pe criterii de performanţă”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Întrebată dacă a avut această discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, care potrivit unor surse a discutat această temă în cadrul unor întrevederi informale, Gorghiu a declarat că nu a discutat cu şeful statului, însă în cadrul partidului s-a vorbit despre creşterea salariilor aleşilor locali, pornind de la nevoia de eliminare a corupţiei din administraţie.

Alina Gorghiu a susţinut că un an electoral nu este „probabil” momentul potrivit pentru majorarea salariilor aleşilor locali, adăugînd că ar prefera ca această majorare să se facă în cadrul legii salarizării în baza unei grile de salarizare în funcţie de performanţă, urmând ca legea să stabilească un set de criterii obiective şi clare.

Senatorii din comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport favorabil legii care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, de indemnizaţia de vârstă urmând să beneficieze atât actualii, cât şi foştii aleşi locali.

„Primarii şi viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate după caz, în anexele nr.5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi sau ale altor legi speciale, au dreptul la indemnizaţie pentru limită de vârstă”, arată proiectul de lege aprobat de senatorii din Comisia Juridică şi Comisia de Administraţie, din Senat.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă, potrivit legii, ar trebui să beneficieze şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a legii amintite această calitate.

Proiectul a fost adoptat tacit de către Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Mediafax

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA