Consiliul Județean Maramureș nu a stipulat în caietul de sarcini condițiile impuse de către Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare în implementarea proiectului de gestiune a deșeurilor. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă, municipiul Baia Mare este cel mai important partener al administrației județene în derularea proiectului. Mai mult, autoritatea băimăreană nu a fost refuzată prima dată în ceea ce privește condițiile de realizare a unui serviciul de calitate după realizarea proiectului susținut din fonduri europene. Chiar dacă aleșii băimăreni au votat o listă de 16 cerințe, Consiliul Județean Maramureș a elaborat caietul de sarcini fără să cuprindă niciuna dintre acestea.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, aleșii băimăreni au fost informați cu privire la proiectul derulat de Consiliul Județean Maramureș și ADI Deșeuri, plan care prevede realizarea proiectului de management al deșeurilor în județ.
„Consider că am arătat în toate manierele că vrem să fim parteneri onești și serioși cu Consiliul Județean în acest proiect cu privire la gestiune integrată a deșeurilor în județul Maramureș. Nu am vrut să se reproșeze faptul că municipiul Baia Mare se opune unui proiect major la nivel european. Am agreat împreună cu dumneavoastră și v-ați dat votul pentru o listă foarte clară de condiții tehnice, de utilaje, de diverse tipuri de condiționalități pentru a putea să fie introduse în caietul de sarcini pentru gestiunea deșeurilor și cea a salubrizării menajere. Din păcate, nici una dintre condițiile pe care noi le-am impus încă o dată nu au fost introduse. Cred că vorbim degeaba și cred că nu se înțelege mesajul nostru. Mai mult decât atât plata serviciului de salubrizare menajeră, a ridicării gunoiului din oraș, o va face primăria ceea ce nu cred că este o chestiune utilă. Să luăm noi banii printr-o taxă specială de la cetățeni și să facem tot felul de lucruri care în final duc la o împovărare a cetățeanului și la prețuri mai mari”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Reprezentanții Administrației Publice Locale au arătat că aceste condiții sunt obligatorii de realizat pentru ca în Baia Mare să nu scadă calitatea serviciilor de salubrizare. Primul refuz din partea Consiliului Județean a venit acum o lună de zile când s-a primit caietul de sarcini și niciunul dintre cele 16 puncte nu au fost regăsite în el.
„Le-am comunicat colegilor de la Consiliul Județean că nu au ținut cont de cerințele noastre și mi-au răspuns că la momentul finalizării documentelor cerințele se vor regăsi. Joi dimineață s-a înregistrat la Primăria Baia Mare studiul de oportunitate, regulamentul serviciului și caietul de sarcini urmând să luăm o decizie în Consiliul Local fixându-ne un termen de 21 decembrieca termen limită. Am crezut ca măcar cerințele importante erau trecute în aceste documente însă din păcate nu se regăsesc. Cerințele majore în ceaa ce privesc investițiile și tipul investițiilor, cerința asigurării unui grad de curățenie, respectiv o frecvență corespunzătoare cel puțin la nivelul în care astăzi se ridică gunoiul menajer nu sunt trecute. De asemenea, nu s-a ținut cont de o cerință importantă, relația dintre cetățeni și operator să nu fie intermediată de municipiul Baia Mare. Toate acestea nu există. Investițiile trecute în caietul de sarcini sunt la nivelul județului Maramureș. Nu putem aproba aceste documente și vă propun să dați un vot ca să respingem aceste documente”, a spus Vasile Barbul, directorul Direcției Generale de Dezvoltare Publică din cadrul Primăriei Baia Mare.
Astfel, în urma informării s-a decis la ca ședința ordinară de Consiliu Local, desfășurată la finele acestei luni, să fie invitați și reprezentanții Consiliului Județean dar și ceilalți factori implicați în implementarea proiectului pentru a se putea lua o decizie în privința susținerii pe mai departe a proiectului de management al deșeurilor.
Simona Vasiac