Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare este în continuare interesată de preluarea în patrimoniu a platformei industriale Cuprom. Cu atât mai mult cu cât unul dintre proiectele majore înscrise în caietul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 este realizarea unei Platforme pentru Industrii Creative în zona Cuprom.
În acest context, astăzi, 18 decembrie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a cerut comisiei de negociere să intensifice discuțiile cu proprietarii platformei Cuprom pentru a avea o informarea completă cu privire la oferta de vânzare.
În momentul în care Administrația Publică Locală ar achiziționa Platforma Cuprom, această zonă va trebui decontaminată. Cel mai probabil acest demers ar urma să se realizeze din fonduri europene.
„Este o zonă, din punctul meu de vedere, care aduce grave prejudicii inclusiv din perspectiva protecției mediului. Pe noul exercițiu financiar european 2014-2020 există gândite linii de finanțare pentru decontaminare. Consider că acest lucru trebuie făcut și trebuie curățată acea zonă. Pe de altă parte avem un obiectiv major acolo, Turnul Combinatului, cu o bază, un trunchi de con suficient de mare pentru a organiza acolo o sală multifuncțională polivalentă sau de orice alt tip, de foarte mari dimensiuni. Mai sunt și alte chestiuni care astăzi încă sunt utile acolo și pot fi folosite”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Până în acest moment oferta celor de la Piraeus Bank a fost variabilă. Prima oferta de vânzare s-a ridicat la suma de 15 milioane de euro, iar cea de-a doua de peste 2 milioane de euro. Reprezentanții Administrației Publice Locale sunt însă de părere că o negociere în acest sens ar fi favorabilă autorității băimărene.
„Ar fi posibil să ajungem la o înțelegere dacă Piraeus Leasing este dispus să reducă din preț și am putea demara atunci un proiect de finanțare europeană pentru decontaminare. Numai că există un risc. Dacă nu obținem finanțarea europeană și ajungem în posesia acestui teren contaminat, potrivit legii care este acuma în vigoare, proprietarul terenului are obligația să facă decontaminarea”, a declarat viceprimarul Istvan Ludescher.
Radu Bolchiș, directorul Direcției de Programe, a arătat că o obținere de fonduri europene pe un proiect care vizează decontaminarea Platformei Cuprom nu ar fi o problemă pentru Administrația Publică Locală. În acest moment sunt mai mulți proprietari pe fosta platformă industrială. Este vorba despre Piraeus Bank care deține o suprafață de 50 de hectare precum și de Cuprom S.A. care are aproximativ 12 hectare, din care 3 hectare sunt ipotecate pentru Raiffeisen Bank.
Simona Vasiac