Să faci cadoul perfect nu este un lucru uşor. Necesită puţin efort, precum şi câteva cunoştinţe despre persoana căreia doriţi să-l oferiţi. Cum puteţi să nu faceţi gafe, chiar dacă sunteţi bine intenţionat.
Printre cele mai neinspirate cadouri se numără şosetele, dar şi deodorantele, săpunurile sau şampoanele. „Deşi sunt practice, nu-i faceţi soţului sau soţiei, iubitei sau iubitului cadou şosete sau produse de îngrijire corporală. Chiar dacă este practic, un astfel de cadou poate fi interpretat ca o critică sau o aluzie că persoana are nevoie de ceva înfrumuseţare sau un duş în plus. Nici parfumul nu este un cadou recomandat decât dacă ştiţi exact că persoana căreia îl oferiţi îl doreşte foarte mult“, explică Ana Maria Ruşizan.
Nici alimentele sau băuturile nu sunt de multe ori cadouri potrivite. „O sticlă de vin sau altceva sau o cutie de bomboane nu se potrivesc atunci când sunt oferite în dar de zi de naştere sau sărbători. Pot fi alese drept un cadou de casă nouă sau în cazul unei vizite obişnuite. De asemenea, coşurile cu tot felul de băuturi şi alimente nu se potrivesc pentru apropiaţi. Merg atunci când se fac cadou la birou sau într-un mediu de lucru“, mai spune psihologul.
Unul dintre cele mai nepotrivite cadouri sunt cele care ţin de bucătărie. Evitaţi să-i oferiţi aşa ceva unei femei. „Nu-i oferiţi soţiei oale, pahare, farfurii sau alte obiecte electrocasnice deoarece nu sunt niciodată cadourile potrivite. Nicio femeie nu îşi doreşte de ziua ei sau de Sărbători aşa ceva. Astfel de lucruri le puteţi lua de comun acord fără a fi nevoie de o ocazie specială“, mai spune psihologul.
Deşi întotdeauna prind bine, nici banii în plic nu sunt un cadou de suflet. Este un dar impersonal, iar persoana căreia îi oferiţi s-au putea să creadă că o trataţi cu indiferenţă. „Banii nu sunt un cadou frumos. Arată că nu v-aţi obosit deloc să alegeţi ceva. La noi, la români, însă se poartă destul de mult. Dacă ştiţi că un membru al familiei vrea să îşi cumpere ceva anume, atunci puteţi să-i oferiţi bani. Un astfel de cadou merge la adolescenţi care vor fi foarte fericiţi să îşi aleagă ei ce doresc“, mai spune Ana Maria Ruşizan.
La modă sunt acum tot felul de obiecte personalizate. „Evitaţi să cumpăraţi căni personalizate cu poza persoanei, şepci, tricouri sau tot felul de lucruri de genul acesta. Astfel de cadouri merg oarecum la alte ocazii, nu la aniversări. De exemplu, dacă aveţi un prieten care se căsătoreşte puteţi să-i oferiţi un tricou cu mesaj la petrecerea burlacilor. La aniversări nu se prea potrivesc. Pot fi oferite cu titlu de glumă însă alături de alte cadouri“, mai explică psihologul.
Cele mai bune cadouri sunt cele care arată că vă pasă de persoana căreia i le oferiţi. „În funcţie de buget puteţi alege cadoul perfect. Pentru femei florile sunt o bună alegere. De asemenea, bilete la teatru, la concert, la spectacole, la evenimente sportive în cazul domnilor, pot fi o alegere. Dacă vreţi să oferiţi haine, ar fi bine să nu le alegeţi dumneavoastră. Puteţi alege un card din magazin, puneţi o sumă de bani pe el şi persoana îşi va alege singură ce doreşte. Un telefon, o tabletă sau alte gadgeturi pot fi o alegere dacă persoana care le va primi este pasionată de aşa ceva. Pentru doamne merg şi voucherele la SPA pentru o zi de răsfăţ total. Bijuteriile sunt o bună alegere. Pentru cei cu un buget mai mare escapadele romantice, excursiile sunt o alegere perfectă. Pentru cei cu buget mai mic şi o cină specială poate fi un cadou personal. Şi albumele foto de familie pot fi un cadou potrivit. Mai ales pentru bunicii care sunt încântaţi de nepoţii lor“, mai spune psihologul.
Sursă text adevarul.ro