Naționala de fotbal a României a fost repartizată în grupa A la Campionatul European din 2016 și va înfrunta reprezentativele Franței, Albaniei și Elveției. Tricolorii vor juca în partida de deschidere a Euro 2016, pe 10 iunie, pe Stade de France, apoi vor întâlni Elveția, pe 15 iunie, pe Parc des Princes, iar duelul cu Albania va avea loc pe 19 iunie, la Lyon. România s-a calificat în toamnă pentru a cincea oară la această competiție și s-a aflat în urna a treia valorică.
După tragerea la sorți, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a admis că Franța și Elveția sunt echipe puternice, dar s-a bucurat că elevii lui Anghel Iodănescu vor evolua la Paris în primele două jocuri.
„Ne bucurăm pentru că ne-am obișnuit cu foarte multe premiere. Avem o altă premieră, vom jucă în deschiderea Campionatului European. Mă bucur că am jucat cu Franța, foarte mulți jucători și-au dorit asta, mai puțin eu.
Presiunea și precauția vor fi prezente în tabăra adversă. Elveția e unul dintre cei mai dificili adversari din urna doi. îmi doresc să fie o revanșă după meciul din ’94. Albania era una dintre echipele pe care ni le doream.
Văd numai avantaje ale acestui program. Vom avea zile suficiente de refacere. Avem un avantaj că vom juca primele două meciuri la Paris, iar distanța până la Lyon este mare. Obiectivul este calificarea. Franța pleacă cu prima șansă”, a spus Burleanu la Dolce Sport.
La rândul său, atacantul Ciprian Marica susține că România are parte de ”o grupă bună”.
„E o grupă grea. Dar, ţinând cont că deschidem Europeanul, e o grupă bună. Presiune va fi oricum. E bine că toată lumea va fi cu ochii pe noi în meciul de deschidere. Nicio echipă nu va dori să piardă în deschidere. Grupa Spaniei e cea mai grea. În primul meci nicio echipă nu va risca. În cel de-al doilea, cu Elveţia, trebuie să încercăm să facem ceva, să riscăm. Iar ultimul meci suntem condamnaţi să câştigăm”.
Selecționerul echipei Franței, Didier Deschamps:
„E mereu dificil să comentezi o tragere la sorți. Ceea ce pot spune, însă, este că ne cunoaștem cei trei adversari, știm cu cine vom juca meciul de deschidere. Pe doi dintre adversari îi cunoaștem bine, chiar foarte bine. Pe elvețieni i-am studiat înaintea Cupei Mondiale din Brazilia și i-am întâlnit la turneul final (Franța a învins Elveția cu 5-2 vara trecută – n.r.). Dar e adevărat că a trecut ceva timp de atunci. Și pe Albania o cunoaștem bine (Franța a jucat amicale cu toate echipele din grupa I din preliminarii, inclusiv cu Albania, cu care a pierdut cu 0-1 – n.r.).
România, însă, ne e mai puțin cunoscută. N-ar trebui să ne surprindă însă calitatea acestei echipe. Dar parcursul lor în preliminarii, unde au avut 5 victorii și 5 egaluri, cu cea mai bună apărare din calificări, cu doar două goluri primite, este un avertisment. Împreună cu staff-ul meu, vom urmări toate meciurile lor din ultimii doi ani și vom superviza și meciurile pe care le vor juca până la Euro. Cu românii vom juca în deschidere, pe 10 iunie, cel mai important meci pentru noi.
Bineînțeles că vor apărea discuții. Că am evitat nu știu ce echipe, că ar fi fost mai greu cu nu știu ce adversar. Dar e chestie de opinie. Aud că unele echipe nu au experiență. Dar trebuie să analizăm cu cine au jucat. Cu ce rezultate? Cum au performat până acum? Ar fi o opinie mai bine documentată. Se putea, însă, și o grupă mai grea”, a declarat Deschamps, citat de L’Equipe.
Anghel Iordănescu, selecționerul României:
„N-as putea spune ca este o grupa facila. Cand intalnesti o campioana mondiala precum Franta, sau Elvetia, una dintre cele mai bune echipe de pe locul doi, poti sa spui ca este o grupa dificila. Al treilea meci, cu Albania, trebuie sa-l tratam extrem de serios pentru ca aceasta tara a progresat enorm. Este o echipa foarte buna, care vine pentru prima data in istorie la un turneu final. Albania are jucatori care evolueaza in echipe din Italia si Franta si sunt convins ca va face o figura frumoasa. Trebuie sa avem grija si sa tratam Albania cum vom trata Franta si Elvetia”, a spus Iordanescu la Dolce Sport.
Naţionala României a mai evoluat la Euro 1984 (o remiză, 2 eşecuri), Euro 1996 (trei eşecuri), Euro 2000 (o victorie, 3-2 cu Anglia, o remiză, două eşecuri), unica ediţie la care am depăşit faza grupelor (0-2 cu Italia în „sferturi”) şi Euro 2008 (două remize, o înfrângere).
A fost pentru prima dată în istorie când, într-o campanie de calificare, România nu primeşte gol în deplasare!
Componența tuturor grupelor la Euro 2016:
- GRUPA A: Franța, ROMÂNIA, Albania, Elveția.
- GRUPA B: Anglia, Rusia, Țara Galilor, Slovacia.
- GRUPA C: Germania, Ucraina, Polonia Irlanda de Nord.
- GRUPA D: Spania, Cehia, Turcia, Croația.
- GRUPA E: Belgia, Italia, Irlanda, Suedia.
- GRUPA F: Portugalia, Islanda, Austria, Ungaria.
Primele două clasate plus cele mai bune patru ocupante ale locurilor 3 vor avansa în optimile de finală. Criteriile de departajare stabilite de UEFA sunt în ordinea următoare: puncte, meciuri directe, goluri marcate în meciurile directe dintre formaţiile aflate la egalitate, golaveraj, goluri marcate.
A 15-a ediţie a CE se va disputa în Franţa, în perioada 10 iunie – 10 iulie, formula cu 24 de participante fiind o premieră în istoria competiţiei. Meciurile vor fi găzduite de 9 oraşe: Lens, Lille, Marseille, Lyon, Nisa, Saint-Etienne, Toulouse şi Bordeaux. Finala de pe 10 iulie e programată la Paris, pe Stade de France.
UEFA a anunțat că locurile unde echipele vor fi cantonate vor fi protejate cu un gard de protecție cu material mat, iar forțele de ordine vor fi prezente tot timpul în preajma respectivelor locații.
Premiile financiare de la Euro 2016
UEFA a anunțat că națiunile calificate vor fi premiate cu câte 8 milioane de euro. Fiecare victorie din grupă va fi răsplătită cu un milion de euro, iar o remiză, cu 500.000 de euro. Prezența în optimile de finală va fi recompensată cu 1,5 milioane de euro, calificarea în sferturile de finală, cu 2,5 milioane de euro, iar accesul în semifinale, cu 4 milioane de euro. Finalista va mai primi un bonus de 5 milioane de euro, iar campioana europeană, unul de 8 milioane de euro.