La ședința extraordinară de miercuri, 9 decembrie, a Consiliului Local Baia Mare, au fost alocate sumele necesare cluburilor sportive pentru a-și desfășura în continuare activitatea.
Astfel, în urma rectificării bugetare, Handbal Club Municipal Baia Mare, atât echipa de fete, cât și și cea de băieți – Minaur – au primit suma de 2.200.000 de lei în timp ce către Fotbal Club Municipal Baia Mare a fost acordată suma de 670.000 de lei. Mai mult, echipa de rugby CSM Știința Baia Mare a primit suma de 200.000 de lei, iar echipa de baschet, BCM Baia Mare, precum și cea de volei, au primit câte 100.000 de lei fiecare. În urma rectificării, consilierii locali au aprobat și alocarea sumei de 30.000 de lei Clubului de Șah al municipiului Baia Mare. Sumele au fost acordate și aprobate în baza contractelor de susținere financiară pe care autoritatea băimăreană le are încheiate cu reprezentanții cluburilor sportive.
Proiectele de hotărâre care au prevăzut finanțarea cluburilor sportive din municipiul Baia Mare au fost aprobate în unanimitate de către toți consilierii prezenți la ședință.
„Facem aceste propuneri pentru a salva niște demersuri foarte oneste, foarte pozitive, foarte utile pentru comunitate. Nu știu câți dintre dumneavoastră vă mai amintiți faptul că împreună am preluat echipa Minaur din Liga a II-a. Am început să finanțăm echipa de handbal fete când erau undeva pe ultimele locuri din Campionat. Am înființat echipa FCM Baia Mare în momentul în care trei sau patru ani de zile fosta echipă a plecat în altă parte și după aceea a dispărut. Am înființat echipa de baschet și am susținut echipa de volei precum și cea de rugby și am obținut performanțe. În fiecare an, cu ocazia fiecărui buget am spus că e nevoie să creștem prestigiul acestui oraș prin maniere destul de simple. Și sportul este o manieră destul de simplă prin care poți să crești prestigiul unui oraș. Poți să crești încrederea locuitorilor în comunitate și încrederea în ei, poți să dai sadisfacții și emoții de moment foarte ample. În fiecare an am alocat sume astfel încât am ajuns acum vreo trei ani de zile să căștigăm prima Cupă a României cu echipa de fete”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, primarul Cătălin Cherecheș a făcut câteva precizări legate de ceea ce a însemnat parcursul pe care cele două echipe de handbal, atât HCM cât și Minaur, le-au avut de trei ani încoace.
„Nivelul maxim de entuziasm și de satisfacție l-am simțit atunci când am câștigat Cupa României. De atunci încolo a fost numai gust amar de fiecare dată, indiferent că am câștigat Campionatul, indiferent că am mai câștigat Cupe ale României. Doar gust amar pentru că la fiecare pas se trezeau tot felul de derbedei care spuneau că jucătorii sunt prea scumpi sau prea ieftini, că joacă prea bine sau prea rău, că le dăm posibilitatea să locuiască în apartamente mai scumpe sau mai ieftine, că mânăncă într-un loc sau în alt loc și tot felul de lucuri care nu au făcut altceva decât să îmi creeze un fel de scârbă despre tot ceea ce înseamnă mod în care ar trebui să ne manifestăm ca și comunitate atunci când vrei să crești un simbol sau să ai o emblemă pe care să o răsfrângi asupra orașului. Am văzut modul în care jucătoare emblematice ale României care au făcut istorie pentru această țară, cum e Paula Ungureanu de exemplu, au ajuns să fie blamate, comentate, huiduite doar pentru că le durea coloana vertebrală și nu puteau apăra așa cum își imaginau unii de prin vreun sector al Sălii Sporturilor că ar trebui să apere. Se întâmplă ca băieții să fie huiduiți că pierd un anumit meci. Au ajuns unii să nu vină la sală pentru că biletul era 5 lei și nu mai era intrarea gratuită sau era 10 lei sau 30 de lei în Liga Campionilor. Îmi aduc și acum aminte cum speculau foarte mulți momentul în care erau lăsate ușile deschise ca să intre lumea în Sala Sporturilor fără să plătească”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Potrivit primarului Cătălin Cherecheș, autoritatea băimăreană va spriji în continuare dezvoltarea simbolurilor care aduc performanță sportivă în municipiul Baia Mare. Acest demers va fi susținut doar dacă partenerii din cadrul cluburilor sportive vor respecta legea.
„Lucrurile acestea arată că nu am meritat să fim în Liga Campionilor, nu am meritat ca și iubitori de sport să primim totul prea repede fără să înțelegem de ce primim. Mulți au crezut că acolo e locul nostru. Nu, locul nostru nu a fost acolo și poate va fi la un moment dat. Până atunci cred că suntem încă sub influența unei industrializări forțate de tip comunist în care ne-am adunat toți și am devenit de la un oraș de 30.000 de locuitori unul cu 150.000 de locuitori și cea mai mare bucurie a noastră este să mergem duminică după-masa în fața bisericii să vedem cum ies miresele din biserică. Nu vreau să fac niciun pas pentru voturi. Nu mă interesează aplauzele, nu mă interesează laudele, nu mă interesează decât modul sănătos în care poate să crească comunitatea aceasta pe care eu o gândesc și o visez într-un anumit fel. Nu discut despre minciuni și despre răutăți. Discut doar despre lucruri care țin de realitate și de faptul că avem obligația anumite simboluri să le ducem mai departe. Tocmai de aceea și pentru Minaur, și pentru FCM Baia Mare, și pentru baschet, și pentru Handbal Club Municipal Baia Mare, și pentru volei, și pentru rugby sau șah am alocat sume dar nu o să am niciun fel de emoție la începutul anului viitor să propun foarte hotărât niște priorități. Baia Mare nu este nici Madrid, nici Barcelona și cu toată părerea bună pe care o avem despre noi nu putem să le facem pe toate. Va trebui să alegem două sporturi în care să performăm și va trebui să investim în copii și juniori, în sportul școlar și să investim în baze sportive pentru ceea ce înseamnă a alerga după-amiaza într-un cartier pentru a putea să joci fotbal, tenis, pentru a putea să faci fitness în aer liber. Prioritatea pe care trebuie să o avem noi finanțând sportul este ca prin acest demers să generăm sănătate în comunitate și disciplină în rândul copiilor”, a spus Cătălin Cherecheș.
Mai mult, începând cu anul viitor, Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare va realiza un plan de dezvoltare pe ramura sportivă, un plan durabil care să se extindă pe o perioadă de minim cinci ani.
„Mi-am dat seama că lucrurile nu sunt despre câți ne votează, despre câți ne aplaudă, ci lucrurile sunt despre ceea ce faci și cum mergi înainte și despre cum nu trebuie să rezonezi cu tot felul de indivizi care habar nu au câte prune au în straiță. Pe noi ne interesează să dezvoltăm acest oraș indiferent că vorbim de sport, de cultură sau alte lucruri. Dar la un moment dat când vorbim de dezvoltarea orașului nu trebuie să fim haotici, ci trebuie să știm exact ce facem, cum facem și ce direcție dăm fiecărui domeniu. Înainte de a face pași spre bun gust ar trebui să facem pași și spre bun simț. Cred că misiunea mea și a Consiliului Local este una de a modela și șlefui comunitatea. Și modelăm și șlefuim prin deciziile pe care le luăm și acestea nu trebuie să fie neapărat întotdeauna decizii populare. Orice lucru poate să funcționeze în sport după un principiu: respectarea legii. Poate să se desființeze sau să nu mai funcționeze orice în acest oraș dacă e vorba de a închide ochii în fața legii. Atâta vreme cât respectăm legea putem fi parteneri în orice proiect. Pe această zonă de sport va trebui la începutul anului viitor, atunci când vom finaliza bugetul, să facem lucruri care țin de o decizie hotărâtă pentru cinci-șase-zece ani pe sport în acest oraș. Am toată încrederea că prin această finanțare și Minaur și HCM și FCM și celelalte echipe vor primi o gură importantă de oxigen dar nu totul se rezolvă cu bani. Am văzut entități care au avut bani suficienți și care au fost prost gestionați și lucrurile nu au funcționat”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.
Primarul a vorbit și despre motivele pentru care în ultimele patru luni nu s-a implicat decât la nivel de finanțare în ceea ce privește echipele de handbal și a mai arătat că nu doar sumele de bani sunt importante pentru funcționarea unui club sportiv, ci și echipa care manageriază situația. Astfel, la cluburile sportive vor fi căutați oamenii potriviți, lucrurile intrând astfel pe un traseu normal de dezvoltare și administrare.
„Acum vreo trei-patru luni de zile, când întâmplător am ajuns suspect într-un dosar al DNA-ului cu privire la finanțarea sportului, mi s-a spus: „Domnule primar, dumneavoastră trebuie să vă ocupați de pardoseala de la Sala Sporturilor, dacă e suficientă lumină, dacă e spălat în sală sau nu e spălat în sală, dacă se vând sau nu bilete, dacă e măturat sau nu în fața sălii, dacă au fulare sau nu au fulare, dacă au unde să mănânce arbitrii sau nu au unde?”. Da, poate nu trebuia să mă ocup. Și de patru luni nu m-am mai ocupat. Am stat. Am făcut în mod legal, împreună cu consilierii, alocările de sume către cele două echipe de handbal chiar și în urmă cu două luni. Astăzi sunt înjurați unii, iar mâine vor fi înjurați alții. Ideea este să ne uităm foarte bine la cine suntem și să învățăm din lucrurile astea pentru că altfel această comunitate nu va putea să evolueze. Am toată încrederea că inclusiv pe sport, dar nu numai pe sport, lucrurile o să intre pe făgașul normal. Va trebui să găsim oameni serioși care să se ocupe de demersuri serioase în fiecare dintre domeniile importante. Ideea este să nu mai fim noi cu pieptul scos că suntem cei mai buni și aici s-au inventat toate. Cred că trebuie să ne uităm și în alte părți să vedem ce oameni buni sunt și dacă există oameni profesioniști și care ne pot duce la înaltă performanță să îi aducem aici. Dar să îi aducem aici învățând pe oamenii aceia și știind oamenii aceia că nu trebuie să fie batjocura comunității noastre cum a fost de foarte multe ori și Paula Ungureanu, Valentina Ardean Elisei sau alte jucătoare care au venit la Baia Mare să facă performanță” a declarat Cătălin Cherecheș.
Simona Vasiac