Elevii din școlile maramureșene vor învăța cum să își dezvolte spiritul civic și să evite să devină victimele violenței. Acest lucru va fi posibil datorită unui proiect lansat astăzi la nivelul județului Maramureș. „Curaj civic” este un plan de dezvoltare susținut de către repezentanții ESD Elveția în colaborare cu Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș precum și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
Până în acest moment proiectul a fost implementat în județele Brașov, Covasna și Mureș. Partenerii implicați speră ca din toamna anului viitor cursurile din cadrul proiectului să fie aplicate și în rândul elevilor. Până la sfârșitul lunii februarie vor fi susținute cinci cursuri la care vor participa aproximativ 120 de cursanți, o treime dintre ei fiind polițiști, cei mai mulți din cadrul Poliției de Proximitate. Aceștia, împreună cu profesorii participanți la cursuri vor transmite mai apoi informația elevilor.
„Ne dorim ca copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani să devină experți în domeniul prevenției violenței și de aceea am elaborat 13 exerciții care se află în proximitatea vieții copiilor și sunt luate din viața acestora și construim situații dificile de viață cu care se confruntă elevii iar apoi dezbatem jocurile de rol pe care le-am făcut. Ceea ce este important, învățăm cum să ne comportăm adecvat astfel încât să nu ajungem victime”, a declarat chestor de poliție Christian M. Weidkuhn.
Proiectul este unul de bun augur, consideră reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, și reprezintă o premieră pentru județul Maramureș.
„Ne bucurăm și de derularea acestui proiect pentru că, în ceea ce ne privește ca polițiști, avem un interes major pentru formarea tinerilor în exercitarea și exersarea spiritului civic. Proiectul acesta, „Curaj civic”, este un proiect interesant și, mai ales, trebuie să înțelegem scopul lui. Scopul acestui poiect este dezvoltarea spiritului civic la elevi cu vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani pentru educația antivictimală. Este foarte important ca tinerii noștri elevi să fie educați pentru a nu deveni victime dar și pentru ajutor atunci când orice altă persoană se află în dificultate”, a declarat Viorica Marincaș, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.
„Prima ambianță unde elevul întâlnește violența este familia. Spațiul școlar este un spațiu al învățării și al educației. Violența este adusă în afara școlii și este adusă în spațiul școlar și acolo se manifestă în formele acestea ușoare, agresivitate de limbaj, violența limbajului, amenințările, pentru că fapte deosebite de violență și cu consecințe negative nu sunt în spațiul școlar. Va trebui să lucrăm cu familia numai că familia trebuie să fie dispusă pentru comunicare și participare la acest proiect”, a declarat Pavel Filip, inspector școlar.
Potrivit datelor înregistrate, fenomenul violenței în școlile din Maramureș este într-o continuă scădere.
Simona Vasiac