AcasăActualitateSocialARII PROTEJATE - Maramureşul s-ar putea transforma, la propriu, în „plai cu...

ARII PROTEJATE – Maramureşul s-ar putea transforma, la propriu, în „plai cu flori”, la propunerea Ministerului Mediului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Judeţul Maramureş s-ar putea transforma, la propriu, într-un „plai cu flori” şi asta cu acte în regulă, dacă propunerile Ministerului Mediului de a extinde ariile protejate vor fi materializate în hotărâre de Guvern.

Luni, 7 decembrie, la Agenţia de Protecţie a Mediului Maramureş a avut loc o dezbatere publică la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţ dar şi reprezentanţi ai presei. Tema dezbaterii a fost discutarea celor cinci propuneri de extindere a ariilor protejate din judeţ.

„Din punctul de vedere al instituţiei, aceste dezbateri sunt importante pentru că oamenii trebuiesc informaţi. Cred că, urmare a dezbaterii şi a expertizei făcute, pentru că avem şi doi experţi care vor prezenta propunerile lor pentru extinderile ariilor protejate sau cele noi introduse sau care se doresc a fi introduse au venit aicea să susţină în primul rând propunerea lor, poziţia mea ca instituţie este aceea ca acolo unde primarii prezenţi sau reprezentanţii acestora au poziţii contra sau nu sunt de acord să transmită mai departe la Bucureşti părerea lor”, a declarat Alexandru Cosma, directorul Agenţiei petru Protecţia Mediului Maramureş.

În ciuda faptului că reprezentantul IACAS Barşov, Marian Nedelea, a încercat să argumenteze propunerile făcute, explicaţiile mai mult decât sumare i-au nemulţumit pe cei prezenţi.

„Vreţi să faceţi arie protejată pe islazul comunal de la Bozânta. Păi colo nu este nici urmă de plop sau de salcie cum aţi zis. De unde aţi scos-o pe asta? Nu suntem de acord”, a declarat Valer Mădăraș, viceprimarul comunei Recea.

La fel de nemulţumit de propunerile făcute a fost şi reprezentantul Primăriei Botiza, care a precizat că deja localnicii sunt nemulţumiţi de faptul că se află într-o arie protejată.

„Deja 99% din localitate este arie protejată şi nu poate omul să-şi facă un gard la casă sau să-şi bage apa fără un vagon de hârtii sau avize. Ce mai vreţi să extindeţi acolo? Să ne închideţi de tot pentru că oricum nu mai aveaţi ce extinde”, a precizat acesta.

Felul succint în care au fost argumentate propunerile făcute i-a nemulţumit şi pe reprezentanţii oficicali ai Prefecturii Maramureş, prezenţi şi ei la dezbatere.

„Ne-aţi aburit cu prezentările în limba latină a pomilor, plantelor, păsărilor şi peştilor. De ce nu aţi trecut şi denumirea lor populară, să ştim despre ce vorbim aici. Ne-aţi chemat să dezbatem ce? Două rânduri? Eu am impresia că cine a făcut acest dosar cu propuneri nu a fost deloc în teren”, a declarat, vizibil nemulţumit, Alexandru Bondrea, subprefectul judeţului Maramureş.

În prezent, Maramureşul are 38% din suprafaţă declarată drept arie protejată, multe dintre zonele cu acest statut fiind în intravilan, spre nemulţumirea riveranilor, care nu pot efectua niciun fel de activitate economică. Dacă cele cinci propuneri vor fi transformate în hotărâre de guvern, alte 11 procente din suprafaţa judeţului vor deveni arii protejate, astfel că jumătate din Maramureş va deveni zonă închisă unde nu se vor mai putea face activităţi economice decât cu foarte mari interdicţii.

La finalul dezbaterii, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului s-au angajat să transmită către Bucureşti nemulţumirile maramureşenilor şi faptul că nu sunt de acord cu propunerile de extindere făcute.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA