În perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă, târgurile din judeţ sunt la mare căutare. Zeci de maramureşeni au pornit „vânătoarea” pentru grăsunul pe care-l vor sacrifica de Ignat. Şi-au îndreptat atenţia spre oboarele din judeţ şi autorităţile care susţin că doar patru târguri au autorizaţie sanitar-veterinară de funcţionare. De funcţionat însă, mai funcţionează încă pe atâtea dar fără acte.
„Avem patru târguri de animale autorizate în acest moment şi fără autorizaţie funcţionează încă patru, dintre care unul la Copalnic Mănăştur este într-un stadiu foarte avansat de lucru. Este vorba despre Ariniş, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare şi Ocna Şugatag. Neautorizate sunt la Baia Mare, Seini, Dragomireşti şi Vişeu de Sus”, a declarat Vasile Pop, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş.
Pentru a primi o autorizaţie de funcţionare de la DSVSA, oboarele unde se comercializează animale vii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, începând de la teren până la modul în care se face accesul în incintă.
„Terenul trebuie să aparţină unui proprietar sau Consiliului Local din localitatea respectivă. Trebuie să fie împrejmuit şi să aibă o poartă de intrare cu un singur acces. Trebuie să aibă un filtru sanitar care să permită dezinfecţia tuturor mijloacelor de transport a animalelor, să aibă o zonă administrativă cu conexiune la Internet unde un medic veterinar poate verifica crotaliile tuturor animalelor care au fost aduse în târg”, a mai spus Pop.
Ana Pop