Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a prezentat în cadrul ședinței din 30 iulie 2019 a Adunării Generale a Membrilor Asociației Grupului de Acțiune Locală (G.A.L.) Baia Mare priorități pe care le consideră necesare a fi puse în practică pentru ca 7 milioane de euro să poată sta la baza finanțării de proiecte pentru comunitatea băimăreană.
Asociația ”Grupul de Acțiune Locală Baia Mare”, inițiat de către municipalitatea locală, constituit în prezent din 8 membri din domeniul neguvernamental, privat și Municipiul Baia Mare, face parte dintr-un experiment național – GAL-urile Urbane care au la dispoziție peste 60 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor care vor fi depuse.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare:
”În primul rând doresc să le mulțumesc celor care s-au implicat de la debutul acestui proiect în derularea tuturor procedurilor, dar în primul rând vreau să le mulțumesc celor care s-au implicat în ultima fază în salvarea acestui proiect, în revitalizarea, în reenergizarea acestui proiect. Vreau să cred că fiecare dintre dumneavoastră, pentru ca v-am invitat în funcție de specificul activității pe care o aveți, să întelegeți perspectiva socială a acestui proiect, perspectiva economică și perspectiva educațională, dar și rezolvarea unei probleme importante a municipiului și de ce nu, generarea unui exemplu pentru celelalte comunități din România care se confruntă cu problema integrării comunităților rome. Vorbim despre o entitate care se va ocupa de zona pe care o numim generic Craica, este o zonă unde intervențiile autorităților au fost de foarte multe ori viciate de către entități care n-au înteles intenția municipiului de a face bine acelor oameni, oameni care indiferent de cum îi denumim sunt oameni, sunt romani și sunt unii dintre ei părinți, alții bunici, dar în principal sunt foarte mulți copii care trebuie să beneficieze de condiții, respectiv apă, curent, trebuie să beneficieze de acces la învățământ, trebuie să beneficieze de un viitor pe care autoritatea locală, respectiv întreaga comunitate trebuie să îl ofere.”
Asociația GAL Baia Mare, proiect finanțat din Fondul Social European prin Programul capital Uman 2014-2020 are alocate peste 7 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor care vor fi depuse.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare:
”Vorbim despre un orizont financiar de 7 milione de euro pentru care vor fi depuse solicitări de finanțare, respectiv proiecte care vor face ca această zonă să fie, în ghilimele asanată, și transformată într-o zonă utilă din perspectivă comunitară pentru municipiul Baia Mare, respectiv o zonă civilizată, o zonă care sa poată să certifice creșterea calității vieții în cartierul Vasile Alecsandri. Vorbim de o zonă unde amenajarea terenului, respectiv utilități, infrastructura rutieră, pietonală, va trebui să fie gândită într-un mod integrat raportat la cartierul Vasile Alecsandri și raportat la întreg orașul. Va fi o extindere a cartierului Vasile Alecsandri într-o manieră în care să avem într-un mod foarte civilizat locuințe sociale dar și locuințe pentru tineret, locuințe pentru specialiști, imobile pe care municipiul Baia Mare și le va asuma ca și finanțare. Pe de altă parte, accesul la educație al copiilor va fi facilitat atât prin transportul distinct, orientat exclusiv spre elevi, dar și prin crearea unor spații de învățământ în această zonă, lucru pe care din nou autoritatea locală va trebui să și-l asume și și-l va și asuma. Pe de altă parte vorbim despre tot ceea ce înseamnă o amenajare prietenoasă vis-a-vis de mediu, prin crearea unor spații verzi, parcuri, respectiv locuri de joacă și terenuri de sport. În această extindere a cartierului Vasile Alecsandri nu ne gândim la relocarea dintr-o cocioabă într-o construcție ușor mai civilizată a celor care locuiesc acolo. Orientarea autorității locale spre creșterea calității vieții în acea zonă, respectiv în extinderea cartierului Vasile Alecsandri nu este exclusiv pentru comunitatea care astăzi locuiește acolo ci pentru cei care au nevoie, din întreg orașul, de locuințe sociale, respectiv locuințe pentru tineret sau locuințe pentru specialiști. Suntem conștienți de cei care sunt membri ai comunității rome și fac parte din comunitatea romă și trebuie să le acordăm sprijin printr-o integrare inteligentă, dar integrarea aceasta trebuie să fie condiționată de anumite reguli pe care trebuie să le respecte, respectiv anumite asumări pe care și comunitatea în general le va garanta pentru aceste comunități marginalizate. ”
În acest sens, pe lângă cei 8 membrii au fost învitați să adere acestei asociații Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, AJOFM, D.G.A.S.P.C. Maramureș, bisericile din zonă și grădinițele, S.C. Drusal S.A., Consiliul județean Maramureș și reprezentanți ai comunității economice locale.
Petre Mitru, manager GAL Baia Mare:
”Prima cerință pentru creșterea numărului de membri este să depună o adeziune. Membrii actuali sunt piese esențiale. AJOFM, ISJ, Ocolul Silvic, Vital, Direcția de Protecție a Copilului, bisericile din zonă, 2 școli, Drusal, Consiliul Județean Maramureș au adeziunile semnate, urmează demersurile specifice. Comitetul actual director aprobă adeziunile noilor membri. Pașii următori funcțonali sunt creșterea numărului de membri, alegerea comitetelor, ei aproă documentele și lansarea sesiunii de finanțare ”
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare a subliniat celor prezenți faptul că este necesară creșterea calității vieții în zona Cartierului Vasile Alecsandri , cu spații verzi, terenuri de sport, spații de joacă, locuințe pentru tineri și specialiști.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare:
”Din punctul meu de vedere educația este o chestiune importantă, dacă vorbim de educație vorbim de utilități, vorbim de tot ceea ce înseamnă locuire și nu locuire în construcții individuale ci și în construcții colective respectiv blocuri de locuit pentru că avem suficiente atât în zona punctuală Craica cât și în zona adiacentă. Este o zonă efervescentă și din perspectivă economică și sunt suficiente societăți comerciale care își desfășoară activitatea în vecinătate acestei colonii, ca să spun așa, astăzi o colonie și care au nevoie de forță de muncă de aici. Din acest motiv și orientarea spre muncă, respectiv modul în care cei din respectiva zonă învață o meserie va fi un lucru important pentru a funcționa cu adevărat și acest proiect și logica pe care merge Autoritatea locală. E o chestiune foarte importantă pentru noi, pentru comunitatea băimăreană, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm cu toții pentru că nu putem să ignorăm oamenii care fac parte din comunitatea noastră băimăreană și pe de altă parte trebuie să ne adunăm. Problemele pe care timpul, istoria, etapele administrative și politice le-au generat în favoarea sau defavoarea comunității noastre sunt realități pe care trebuie să le vedem întru-un mod clar, pozitiv, să le recunoaștem și să le rezolvăm, nu transformând o zonă tip Craica într-o altă zonă tip Craica, ci pur și simplu rezolvând această integrare în acord cu întreaga comunitate băimăreană, comunitatea Cartierului Vasile Alecsandri și cu cei care astăzi locuiesc în această zonă defavorizată. Din punctul meu de vedere este o chestiune importantă, de comunicare cu oamenii din cartier, oameni care au foarte mari așteptări și de foarte mult timp pentru rezolvarea acestei situații și care au ajuns de la a tolera o problemă la a suferi așa o traumă zilnică vis-a-vis de modul în care sunt învecinați cu o zonă mizeră în care din păcate trăiesc și oameni. Sunt chestiuni care prin proiectele care vor fi depuse sunt tratate și vor fi rezolvate, dar eu îmi doresc foarte mult ca entitățile importante și din perspectivă economică și din perspectivă cultural, educațională și religioasă și din perspectiva autorităților de diverse tipuri să se genereze un front comun și o chestiune care să ducă la atragerea și cheltuirea celor 7 milioane de euro și mai mult decât atât la atragerea și altor finanțări din diverse surse, fonduri europene, de alt tip sau, de ce nu, finanțări private din partea celor interesați, actori economici care funcționează pe raza municipiului Baia Mare. Un lucru foarte important și cheia din care putem să generăm inclusiv o dezvoltare economică structurată și ar fi consistentă este resursa umană care dacă vom avea inteligența să o slefuim, să o educăm, soluția va fi o premisă pentru investitori să vină, să își asume finanțări, să își asume investiții și să poată să genereze dezvoltare, profit, respectiv o viață mai bună pentru cei care locuiesc în această zonă. ”
Până în prezent au fost elaborate, la nivelul Asociației ”Grupul de Acțiune Locală Baia Mare”, manualul de proceduri pentru evaluare și selecție proiecte și proiectul ”Sprijin pentru funcționarea GAL Baia Mare”, acesta din urmă fiind în implementare. De asemenea, a fost înaintată spre aprobare desemnarea unui nou manager al asociației, respectiv Maria Pop, pe care experiența în management de proiecte pe fonduri nerambursabile o recomandă în această funcție.
Maria Pop:
”Consider că am experiența necesară să susțin si să dezvolt împreună cu ceilalți parteneri acest proiect. Cred că am și energie, sunt liberă, dar experiența în celelalte proiecte mă face să cred că pot, bineînțeles cu susținere. Nu poți singur, fără implicarea celorlalți parteneri. O să fie greu, dar nu imposibil.”
ActualMM