„Antisocial”- Manifestul pentru dialog a stârnit aseară curiozitatea a zeci de persoane din Baia Mare. Jucat pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare, „Antisocial” este la ora actuală cel mai dezbătut spectacol. Acesta este un spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu şi al Departamentului de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, turneul „Manifest pentru dialog” fiind susținut de platforma Scena9 – un hotpost cultural al BRD.
Actorii din distribuția spectacolului „Antisocial”, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu au adus în fața publicului băimărean o situație reală din învățământul românesc și anume lipsa de comunicare dintre cei trei factori importanți care ajută la dezvoltarea tinerilor: profesorii, elevii și părinții. După un scenariu de Bogdan Georgescu, cei șapte actori au readus în lumină o situație întâmplată la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj Napoca. În cadrul celui mai prestigios liceu clujean, elevii creează un grup secret pe o platformă de socializare. Profesorii află, se infiltrează și îi demască. Cu ajutorul unor elevi. Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă și provocatoare, care a îmbinat biografiile reale ale actorilor cu teme actuale.
Scenariul a lăsat o portiță deschisă pentru publicul care a urmărit spectacolul. Astfel, la finalul reprezentației, întrebările au fost dezbătute în cadrul unui dialog liber cu publicul. Majoritatea dintre cei prezenți în sală s-au declarat însă nemulțumiți de direcția în care merge sistemul educațional.
„În școli nu exisă dialog între profesori și elevi. Nici măcar între elevi nu există dialogul care ar trebui să fie. Și mi se pare că e important. E important să vorbească părinții cu elevii. Este important, de asemenea, să vorbească profesorii cu elevii și elevii între ei pentru că noi nu știm, nouă trebuie să ni se predea. Metoda de predare însă nu e cea mai bună. Eu, de exemplu, tot ce am învățat nu am învățat de la școală ci de pe internet”, a spus o tânără.
„Aportul major care ajută la evoluția noastră și la dezvoltarea noastră a fost voluntariatul pentru că efectiv acolo ni se dă posibilitatea să ne formăm o opinie, să o susținem, să ne lărgim viziunea. În momentul în care ți se impune o ierarhie tinerii nu mai au posibilitatea să își formeze propriul caracter și să își traseze propriul drum ci i se dă prestabilit. Pe lângă o conducere ierarhică ar fi foarte bine ca fiecare, profesorii, elevii, părinții, să poată să aducă un aport, să-și aducă contribuția în ideea în care libertatea de exprimare nu lezează libertatea altora”, a mai adăugat o tânără.
Mai mult, se pare că și dialogul este un minus al sistemului educațional, acesta fiind de puține ori pus în aplicare.
„Tinerii au dreptul să comunice cum vor ei. Comunică pe facebook, comunică stând la masă la o bere. Cred că forma de a comunica nu are nicio importanță atâta vreme cât rămâne în spațiul acela al grupului. Am fost și eu chemat de Securitate, împreună cu alți profesori ai liceului, tineri, fiindcă ascultam duminica „Europa Liberă”. Și soția mea a fost chemată la securitate în 1984 fiindcă spuneau bancuri în cancelarie. Dar ideea era că noi credeam că suntem un grup și că în cadrul grupului nu se poate întâmpla nimic. Ne bârfeam profesorii, ne bârfeam vecinii, alți colegi ș.a.m.d. . Asta s-a întâmplat întotdeauna și se va întâmpla. Problema a fost că cineva din grup a trădat”, a spus un profesor care a făcu parte din publicul care a vizionat spectacolul „Antisocial”.
„Până la urmă spui ce vrei. Ești într-un grup în care automat ești taxat. Funcționează după un sistem de autoreglare. Pe când, într-o clasă nu sunt suficienți oameni ca să se autoregleze sistemul și atunci tocmai că toate excesele se autoreglează datorită globalizării. Și atunci e ok orice pentru că dacă sari peste cal ți-o iei oricum. Eu zic că până la urmă nu poți face nimic grav pe facebook”, a spus un tânăr.
Turneul „Antisocial” – Manifestul pentru dialog a străbătut deja 19 orașe din România. Spectacolul va ajunge zilele următoare la Cluj Napoca, Sibiu și București.
Simona Vasiac