Patronii restaurantelor din Danemarca au găsit o metodă inedită de a taxa clienţii care îşi umplu cu vârf farfuriile, iar apoi nu consumă tot, risipind mâncarea.
Astfel, restaurantele care au regim de autoservire din Danemarca au început lupta împotriva celor care risipesc mâncarea şi, pentur a educa oamenii care îşi pun în farfurie mai mult decât e nevoie pentru a consuma, îi vor taxa dacă lasă produse neconsumate.Decizia vine după ce un studiu a arătat că un restaurant aruncă într-un an aproape 95.000 de tone de mâncare.
Astfel, cei care merg la restaurantele cu autoservire şi îşi pun în farfurie mai mult decţt consumă, urmează să plătească la plecare, dacă mai au mâncare în farfurie, dublu faţă de cât au pe nota de plată.
Ideea a redus considerabil, în primele zile, numărul celor care risipeau mâncarea. Doar 5% dintre clienţi au preferat să plătească în plus pentru mâncarea neconsumată.
“Noi nu le cerem bani în plus oamenilor. Să mănânce mult, dacă pot. Dar, dacă nu pot, să nu irosească mâncarea”, a declarat patroana unui restaurant, care a adăugat că banii strânşi din taxa de pe nota de plată a celor care irosesc mâncarea ajung în contul unei organizaţii care luptă împotriva foametei.
sursa libertatea.ro