1227: Mare Duce al Poloniei Leszek I cel Alb este asasinat în timpul unui congres al Ducelui Gąsawa.
1473: Ștefan cel Mare cucerește Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor).
1642: Abel Tasman este primul european care descoperă insula Van Diemen’s Land (mai târziu numită Tasmania).
1700: Ludovic al XIV-lea al Franței îl proclamă pe nepotul său Filip de Anjou drept rege al Spaniei, provocând astfel Războiul pentru succesiunea spaniolă.
1843: Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul „Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale.
1859: A fost publicată „Originea speciilor” controversata lucrare a naturalistului englez Charles Robert Darwin (1809-1882).
1874: Americanul Joseph Farwell Glidden a inventat sârma ghimpată.
1879: Italia a recunoscut independența României. S-au stabilit relațiile diplomatice dintre cele doua state (24 nov./6 dec.).
1919: Coalizarea Partidului Național Român, Partidului Țărănesc, Partidului Naționalist–Democrat, Partidului Țărănesc din Basarabia și a altor grupări mici în „Blocul Parlamentar democratic”.
1927: Este numit în funcția de șef al PNL Vintilă I. C. Brătianu, după moartea lui Ion I.C. Brătianu.
1963: Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui Kennedy, este ucis de Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte.
1970: Vizita oficială în Marea Britanie a președintelui Consiliului de ministri, I. Gh. Maurer; este primit de regina Elisabeta a II-a și poartă convorbiri cu primul ministrul Harold Wilson.
1974: Sunt descoperite în Etiopia fosilele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis), botezate „Lucy” (după piesa „Lucy in the Sky with Diamonds” a trupei The Beatles), despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului.
1989: În ciuda evenimentelor din țările vecine, Nicolae Ceaușescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcția de secretar general al PCR.
1989: Revoluția de Catifea: Secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš, demisionează.
2005: Finala concursului european „eEurope Awards”, organizat de Institutul European pentru Administrație Publică, la care participă și România cu proiectul „www.e-licitație.ro”. (Marea Britanie, Manchester, 24-25).
(Imagine – Charles Darwin. Sursa foto: biography.com)
Adrian Tudor