Asistenţii personali dar şi cei ai persoanelor cu handicap din Maramureş sunt decişi să meargă la judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Ei sunt nemulţumiţi de faptul că îşi primesc remuneraţia doar pentru opt ore dar programul lor de lucru este unul permanent.
„Cu drepturi salariale. Noi nu lucrăm 8 ore pe zi, 40 pe săptămână. Când am pus întrebarea asta n-au ştiut să răspundă nici directoarele de la DGASPC, nici marele ministru al Dialogului Social. Toţi asistenţii maternali din Maramureş, 300 de oameni ne-am făcut un dosar comun, cu care vom merge a CEDO”, a declarat Teodor Blaga, reprezentantul Sindicatului Asistenţilor Maternali din Maramureş.
Sindicaliştii au câştigat deja în instanţă mai mult procese prin care îşi vor recupera diferenţele salariale aferente anilor 2007 – 2009. Acum aşteaptă comunicarea sentinţei de la Curtea de Apel Cluj şi apoi se vor adresa unui avocat care să îi reprezinte şi care să facă toate comunicările către CEDO.
„Când vine în scris ne vom deplasa la biroul de traduceri şi domnul avocat Contra Daniel se va ocupa de ele. Vrem să ne câştigăm drepturile salariale începând cu 1 ianuarie 2010 şi pe toată perioada cât se deţine funcţia de asistent maternal. Au calculat că pe primii trei ani, 2010, 2011, 2012, în jur de 150.000 de lei”, a mai adăugat Blaga.
Sindicaliştii spun că un eventual câştig la CEDO ar crea un precedent pentru toți cei care se vor angaja în sistem şi pe viitor. Astfel, aceştia ar trebui să beneficieze de remuneraţie pentru program permanent nu prelungit sau în ture.
Ana Pop