AcasăMARAMURESUL ISTORICLUCRUL BINE FĂCUT - Dezbatere publică la Sarasău privind protecția împotriva inundațiilor

LUCRUL BINE FĂCUT – Dezbatere publică la Sarasău privind protecția împotriva inundațiilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Miercuri, la Primăria Sarasău, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a organizat o dezbatere publică privind impactul lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor de pe râul Tisa asupra comunităților locale din zona proiectelor „Îndiguire și consolidare de mal pe râul Tisa în zona BF 254-319, județul Maramureș” și „Regularizare râu Tisa la Remeți, județul Maramureș”.

La eveniment au participat prefectul județului Maramureș, Anton Rohian; prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, președintele Comitetului de Bazin Someș-Tisa; Dănuț Canta, director Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa; managerii celor două proiecte, Ioan Roșu și Petrică Stroi, specialiști și alte persoane interesate de subiect. Gazdă a fost primarul Ioan Covaci.

Cele două proiecte, finanțate 90% din fonduri europene, au o valoare totală de aproximativ 25 milioane euro. Aflate aproape de finalizare, ele  avut ca rezultate construirea de diguri în lungime de 3,5 km la Remeți și 1,4 km la Teceu, precum și consolidarea malului stâng, pe o lungime cumulată de 11,8 kilometri. Pe râul Tisa, începând cu anul 1996, dar mai ales în 2001, 2008 și 2010, s-au înregistrat grave viituri, care au dus la inundarea caselor și a terenurilor agricole. Proiectele protejează circa 92.000 de locuitori, fiind apărate 150 de gospodării individuale și peste 300 ha de teren agricol. Acestor două proiecte li se adaugă cel numit „Regularizare pârâu Sarasău”, care are termenul de finalizare 31 decembrie 2015. În Sarasău s-au înregistrat inundații de-a lungul timpului, primarul Ioan Covaci declarând că în anul 2005 în subsolul Primăriei apa a ajuns la 70 cm.

Prefectul de Maramureș a declarat: “Maramureșul este un județ care pe hărțile de risc, pe anumite zone, are probleme foarte mari. Directorul Canta, care este prietenul județului, ca să nu spun și al meu, a reușit să implementeze acest proiect în unele comune unde se ajunsese ca fiecare casă să fie de vânzare, precum la Remeți sau Teceu. Plus că exista și varianta să ne schimbăm puțin și granița.

Sunt câteva lucruri foarte importante care s-au întâmplat în această perioadă și este una dintre investițiile care s-au derulat la nivelul județului Maramureș cu un impact foarte mare, atât asupra județului, cât și asupra  zonei Sighet – Sarasău – Remeți – Teceu – Săpânța. Sunt zone care au deja o siguranță din punctul de vedere al acestor viituri care niciodată nu știm când se pot întâmpla.

De la un risc foarte mare pe care îl reprezenta acest mal din stânga Tisei, s-a ajuns la varianta în care el poate proteja localitățile de cea mai mare viitură, și pentru asta vreau să vă mulțumesc foarte mult. Lucrarea presupune o dimensiune și o desfășurare de forțe rar văzută. De pe vremea lui Ceaușescu n-am mai văzut lucruri de genul ăsta, dar pe alte șantiere. S-a dovedit că și în capitalism pot să se adune forțele să facă lucrul foarte bine făcut, că tot e la modă acum. Cred că se va finaliza lucrarea în termenul stabilit și vom constata că tot efortul a meritat.

Vă mulțumesc, domnule director, pentru modul în care în această perioadă ne-am desfășurat activitatea împreună și chiar am făcut lucruri importante. A fost un proiect de succes, care s-a desfășurat în guvernarea pe care eu o reprezint.”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA