Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana fiind folosit Evul Mediu pentru a alungă spiritele rele. Pentru români este un simbol al vitalităţii. Efectele benefice ale mărarului au fost menţionate şi în farmacopeea egipteanǎ de acum 5000 de ani.
E o mirodenie este foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de mărar folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.
Efectele mărarului asupra sǎnǎtǎţii:
Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, intǎreşte unghiile. Conţine ulei volatil între 2,5-4%( în frunzele de mărar şi în ramurile tinere şi 3-6% în seminţe) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B şi C. Uleiul volatil de mărar conţine între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului şi chimenului), substanţă cu un puternic efect anti-cancerigen.
Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, el a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi dacǎ în timpul unui banchet cineva ar fi băut prea mult, mǎrarul calmă excesul. Se pare cǎ are şi proprietǎţi afrodisiace. Sub formǎ de infuzie mǎrarul stimuleazǎ sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleazǎ lactatia, ajutǎ la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.
Folosit în îngrijirea dentitiei, aceastǎ plantǎ curǎtǎ în profunzime dintîi şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentarǎ, mestecarea frunzelor de mǎrar putând calmă durerile.
Un decoct de vin alb în care se adaugǎ frunze de mǎrar poate fi folosit pentru periajul zilnic al dinţilor. Pentru o respiraţie proaspǎtǎ puteţi folosi pentru gârgârǎ un decoct din seminţe de mǎrar.
Mǎrarul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub formǎ de infuzie. Mǎrarul opreşte sughiţul, stimuleazǎ poftă de mâncare şi poate chiar sǎ îmbunǎtǎteascǎ libidoul şi tonusul general. În cazul retentiei de apǎ, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de mǎrar de 2 -3 ori pe zi.
Uleiul esenţial de mărar, adǎugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.
Uleiul esenţial de mǎrar poate opri sforǎitul, fii de ajuns sǎ picuraţi câteva picǎturi de ulei pe un prosop aşezat pe pernǎ.
Creşterea fermităţii sânilor cu tinctura din seminţe de mărar ?
Cercetătorii de la Universitatea din Osaka afirmă că o cură cu pulbere sau cu tinctura din seminţe de mărar , timp de 20 de zile, favorizează creşterea fermităţii sânilor, pe care-i remodelează şi cărora le accentuează fermitatea, Frunzele de mărar conţin mici cantităţi de estrogen. Estrogenul încetineşte procesul deimbatranire, face pielea frumoasă, ajută la creşterea naturală şi armonioasă a sânilor, reglează ciclul menstrual şi estompează simptomele menopauzei.
Reţete naturale pe bazǎ de mărar
Infuzia cu mărar(folositǎ pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeţi o crengutǎ de mǎrar într-o ceascǎ de apǎ şi lǎsati la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie bautacaldǎ.
Apă de mǎrar: adǎugati o linguritǎ de seminţe de mǎrar mǎcinate într-o ceascǎ cu apǎ fierbinte şi lăsaţi sǎ infuzeze câtva ore. Filtraţi şi îndulciţi cu miere. Pentru copii reduceţi cantitatea de seminţe la jumǎtate.
Pulberea de mărar se obţine prin măcinarea seminţelor şi a inflorescenţelor uscate cu ajutorul unei râşnite. Se poate lua de două ori pe zi câte o linguriţă, însă, înainte de a fi înghiţită, se ţine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul durează 21 de zile.
Tinctura de mărar: 100 ml de alcool de 50 de grade, în care se adaugă 3-4 linguriţe de pulbere de mărar. Tinctura de mărar se lasă la macerat timp de 8-9 zile, după care se filtrează. Tratamentul cu tinctura de mărar durează 21 de zile, luându-se de 3 ori pe zi înainte de mese câte o linguriţă de tinctura dizolvată în 100 ml de apă.
Ceai de mărar – se prepară o infuzie din două linguriţe de seminţe de mărar la 250 ml de apă. Ceaiul de mărar este un elixir excelent pentru slăbit.
Vinul de mărar: Pentru tratarea asteniei se prepară un amestec de 20 de linguri de mărar şi un litru de vin roşu. Se lasă o săptămâna la macerat, se filtrează şi se consumă câte 50 ml după fiecare masă.
Contraindicaţii şi precauţii
Pe parcursul sarcinii uleiul esenţial de mǎrar poate fi toxic pentru fǎt, de aceea este contraindicat femeilor insǎrcinate, dar şi femeilor care alǎpteazǎ. Uleiul esenţial de mǎrar trebuie folosit în doze mici.
Trebuie administrat cu precauţie copiilor, fiind interzis copiilor sub doi ani.
În utilizarea de lungǎ duratǎ mǎrarul poate deveni neorotoxic.
Principalele beneficii pentru sănătate ale mărarului:
1. Te scapă de kilogramele în plus. Mărarul este folosit cu succes în regimurile pentru slăbit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietăţile sale diuretice împiedică retenţia de lichide din organism şi acţionează asupra depunerilor în zonele celulitice.
2. Stimulează activitatea rinichilor. Patru linguri de suc proaspăt de mărar luate zilnic timp de două săptămâni previne şi combate calculii, cistitele şi infecţiile renale.
3. Calmează durerile abdominale. Mărarul l acţionează foarte eficient stimulând toate funcţiile intestinale şi are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze şi scuteşte nou-născutul de colici.
4. Benefic sistemului nervos. Mărarul mai este un puternic tonic fizic şi psihic, combate depresia şi readuce bucuria de a trăi.
5. Întăreşte oasele. Seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu dint tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.
6. Sâni mai fermi. Frunzele de mărar şi seminţele conţin mici cantităţi de estrogen – hormonul feminin responsabil de creşterea naturală a sânilor şi de întreţinerea supletii pielii.
7. Împrospătează respiraţia. Mestecă frunze şi seminţe de mărar dacă vrei o respiraţie proaspătă. În plus, seminţele au capacitatea de a calmă durerile uşoare de dinţi.
Mai multe pe: Eclar.ro