În gruparea Stat Islamic (SI), toţi militanţii sunt egali. Însă, potrivit unui predicator Daghestani pro-SI, unii sunt „mai egali decât alţii”, scrie Radio Free Europe.
Kamil Abu Sultan ad-Daghestani se plângea, în urmă cu câteva luni, că susţinătorii saudiţi din Irak îşi ajută prietenii şi rudele să ia parte la misiuni ce cuprind atentate teroriste sinucigaşe, lăsându-i pe ceceni fără şansa de a se arunca în aer. Astfel, pentru a fi trimişi într-o astfel de misiune, militanţii sunt obligaţi să stea luni întregi pe listele de aşteptare din Siria.
Sub titlul „Corupţie în Dawlah (n.red- prescurtare folosită pentru ISIS)”, reclamaţia făcută de Abu Sultan a fost postată pe un site apărut recent şi denumit Qonah, despre care se ştie că este abonat la un furnizor nemţesc de internet şi că ar avea legături cu un grup de oameni din nordul Caucazului, aflaţi în legătură cu Akhmed Chatayev (Akhmad al-Shishani) – un militant veteran de origine cecenă ce conduce bataloniul ISIS Yarmouk.
Potrivit lui Abu Sultan, lista de aşteptare pentru atentate sinucigaşe din Siria este atât de lungă încât, în mod ironic, adepţii ISIS mor pe câmpurile de luptă înainte de a avea ocazia să se arunce în aer pentru Statul Islamic.
Lista prea mare de comenzi din Siria i-a împins pe mulţi dintre adepţi să ajungă în Irak, acolo unde, aşteptarea pare a fi puţin mai scurtă.
„Amir Akhmed al-Shishani (n.red.- liderul) mi-a povestit despre un camarad mai tânăr care a trebuit să plece în Irak pentru o misiune sinucigaşă, şi asta doar pentru că în Sham (n.red.- Siria), coada este mult prea mare, de mii de persoane”, a scris Abu Sultan pe site.
Cu toate acestea, când tânărul a ajuns în Irak a descoperit că, pentru el, încă era imposibil să se arunce în aer. Potrivit lui Abu Sultan, după trei luni în care a aşteptat să apară şansa unui atentat sinucigaş, bărbatul a renunţat, întorcându-se înapoi în Siria.
Nepotismul saudit
Adepţii ISIS, care îşi doresc să participe la actele de terorism sinucigaşe, se plâng că singura modalitate de a fi repartizaţi unei misiuni în Irak este prin ceea ce se cheamă „blat” (n.red.- termen rusesc care înseamnă conexiuni).
Astfel, militanţii saudiţi din Irak, acuzaţi de nepotism, par să îşi favorizeze membrii familiei reuşind să-i aducă în topul listelor de aşteptare, potrivit lui Abu Sultan. Acesta a povestit pe site cum, după aşteptarea îndurată câteva luni, bărbatul întors în Siria l-a informat despre situaţie pe liderul Chatayev, în speranţa că lucrurile se vor schimba. „Saudiţii au închis cercurile foarte tare şi nu vor lăsa pe nimeni în interior. Îşi pun rudele în fruntea listei folosindu-se de blat”, ar fi explicat adeptul.
„Frustrat” de corupţia cu care s-a confruntat în interiorul Statului Islamic, aşa cum chiar el s-a descris, Abu Sultan scria că problema nu se va rezolva până nu i se va raporta direct liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi. „Ceea ce vreau să spun este că lucrurile nu mai pot fi lăsate în această stare, ar trebui să ne plângem califului. În ciuda tuturor acestor inconvenienţe şi a liderilor care ne conduc, Allah nu va permite ca acest stat (ISIS) să fie umilit”, posta Sultan.
Listele de aşteptare
În iulie 2014, militantul de origine britanică Kabir Ahmed, cu numele de război Abu Sammyh Al Brittani, explica, pentru BBC Panorama, procesul listelor de aşteptare, după ce încercase personal să se arunce în aer.
Bărbatul în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, se afla în Siria când, spune el, încerca „să-şi urce numele pe listă”. Probele ulterioare au indicat că Ahmed a reuşit să-şi indeplinească visul abia după ce a plecat în Irak. Acolo, în luna noiembrie, Ahmed s-a aruncat în aer într-un atentat cu o camionetă din Baiji.
Jake Bilardi, un adolescent australian adept al grupării islamice, a fost nevoit să aştepte în Irak, pentru o misiune sinucigaşă, doar câteva luni. Bilardi (18 ani) povestea în luna ianuarie că alăuri de el, pe listă, mai erau încă 12 doritori.
Potrivit unui „manual de instrucţiuni” realizat pentru persoanele dornice de recrutare, cei care se înscriu în cursa pentru atentatele sinucigaşe sunt sfătuiţi să aibă răbdare. Cu toate acestea, înainte de a fi consideraţi eligibili pentru o astfel de misiune, militanţii sunt obligaţi să treacă printr-o tabără de pregătire. „Dacă îşi doresc să participe la operaţiuni martirice, candidaţii sunt puşi pe o listă de aşteptare”, apare scris la finalul ghidului.
De ce sunt preferate atentatele sinucigaşe?
De ce militanţii ISIS aleg „operaţiunile martirice” în loc de câmpurile de luptă clasice dacă ambele modalităţi includ sacrificiul suprem?
Specialiştii spun că principalul motiv este de natură strategică, vehiculele cu dispozitive improvizate şi camionetele pline de explozibil oferind un mult mai mare avantaj tactic.
În plus, un adept „îmbrăcat” în explozibil sau aflat într-o maşină-bombă va avea un impact mai mare şi mai spectaculos decât un soldat omorât pe câmpul de luptă.
„După părerea mea, avantajul tactic al sinuciderii prin vehiculele improvizate este uriaş, mai ales pentru că are o greutate simbolică şi o valoare propagandistică, valori pe care ISIS se bazează”, a explicat Thomas Pierret, expert pe Siria la University of Edinburgh.
Bombele montate pe maşini-capcană permit grupării islamiste detonări la scară mult mai mare, dar şi precizia pe care un alt gen de atentat nu ar oferi-o.
„Ce obţin ei prin acest tip de atentat este o combinaţie pe care o găseşti numai la sistemele de luptă extrem de avansate ca tehnologie, incomparabil mai scumpe decât improvizaţiile pe care le folosesc cei de la ISIS, acest tip de armament fiind oricum indisponibil pentru actorii care nu constituie un stat,” a mai adăugat Pierret.
Sursa text: zf.ro
ActualMM